81 540, så många glasögon har svenska folket samlat in via Synoptiks butiker till biståndsorganisationen Optiker utan gränser.
Den 25 mars åker optiker från Synoptik till Peru för att hjälpa tusentals barn och vuxna med synundersökningar och glasögon. Insamlingen är den största i sitt slag i Sverige.
– Dålig syn är ett stort problem för miljontals människor världen över. Genom Optiker utan gränser kan vi göra stor skillnad, framförallt för alla de barn som kommer efter i skolan för att de inte ser tillräckligt bra. För dem kan ett par glasögon ge en bättre möjlighet till utbildning och en väg ut ur fattigdom, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.
Den 25 mars reser en grupp optiker och assistenter från Synoptik till Peru för att under två veckor hjälpa behövande med synundersökningar och glasögon. Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor och en av fem är barn och unga vuxna.
Förra året samlade Optiker utan gränser in 71 085 glasögon vilket resulterade i hjälp till tusentals människor i Nicaragua. I år har svenska folket skänkt ännu fler av sina gamla, men välfungerande glasögon till Optiker utan gränser. Resan till Peru sker 25/3-7/4.
Fakta om världens syn*
- 285 miljoner människor beräknas ha nedsatt syn, 90 procent av dem lever i låginkomstområden.
- 80 procent av alla synnedsättningar kan avhjälpas eller förebyggas. Glasögon är fortfarande det bästa och mest tillgängliga hjälpmedlet för detta eftersom just okorrigerade brytningsfel är den främsta orsaken till måttlig och svår synnedsättning.
- Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i medel- och låginkomstländer. Grå starr kan förebyggas med solglasögon.
Optiker utan gränser i siffror
- Optiker utan gränser har hittills samlat in cirka 260 000 glasögon. De som inte använts under resorna har skänkts vidare till Vision For All för att ingå i andra biståndsprojekt.
- Totalt har Optiker utan gränser hjälpt cirka 18 000 människor att se bättre.
- Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor och en av fem är barn och unga vuxna. En majoritet har aldrig haft synkorrigering tidigare.