Östersund slår ett slag för kvinnohjärtat
Hem NYHETER Östersund slår ett slag för kvinnohjärtat

Östersund slår ett slag för kvinnohjärtat

Publicerat av: Redaktionen

Den 28 mars slår hundratals kvinnor i Östersund ett slag för en jämställd hjärtsjukvård och forskning på kvinnohjärtat genom kampanjen Woman in Red.

Östersund slår ett slag för kvinnohjärtat 1

Den 28 mars slår hundratals Östersundsbor ett slag för kvinnohjärtat genom Woman in Red

Stiftelsen Kvinnor & Hälsa och den ideella kvinnohälsoorganisationen 1,6 & 2,6 miljonerklubben kräver mer forskning på hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor. Kvinnor med symtom på hjärtinfarkt får fortfarande vänta längre på behandling än män. Den 28 mars kommer kardiologen Elisabeth Ståhle att informera om kvinnohjärtat. Dietisten Johanna Lisspers berättar vad vi ska äta för att hjärtat ska må bra. Alexandra Charles, ordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben talar om att hälsan är det viktigaste vi har.  Informationen varvas med underhållning av stand-up artisten Carina Perenkranz.

Idag drabbas både äldre och yngre kvinnor av hjärt- och kärlsjukdomar – en av de vanligaste dödsorsakerna för kvinnor över 55 år. Ändå är kunskapen om kvinnohjärtat både inom forskning och bland allmänhet inte tillräcklig. Kampanjen Woman in Red sprider kunskap om kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar och samlar in pengar till klinisk forskning på kvinnohjärtat. Bakom kampanjen står 1,6 & 2,6 miljonerklubben tillsammans med insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa.

Enligt aktuella rapporter från det svenska hjärtregistret Swedeheart, får framförallt äldre kvinnor inte rekommenderad behandling och överlever därför kortare tid efter en hjärtinfarkt jämfört med män. Exempel på hjärt-kärlsjukdomar är hjärtinfarkt, hjärtsvikt, blodproppar, högt blodtryck, stroke, plötsligt hjärtstopp.

Under mars månad uppmärksammar Woman in Red ny forskning och vård på kvinnohjärtat runtom i landet. Den 11 mars i Stockholm kommer socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) att dela ut stiftelsen Kvinnor & Hälsas stipendium till forskare för deras forskning på hjärthälsa och psykisk hälsa.

Varje dag avlider 55 kvinnor i Sverige av akut hjärtinfarkt. Sex av tio dödsfall kan förebyggas med en bra livsstil. Andra riskfaktorer är exempelvis stress, högt blodtryck, höga blodfetter, diabetes och övervikt. Kvinnor är fortfarande underrepresenterade i kliniska studier och mycket forskning bedrivs fortfarande utan könsperspektiv. Ökade forskningsanslag leder till att fler liv kan räddas och att mer kunskap om hjärthälsa kan spridas till allmänheten.

Bakom kampanjen Woman in Red står insamlingsstiftelsen Kvinnor & Hälsa och kvinnohälsoorganisationen 1,6 & 2,6 miljonerklubben.

Dag: 28 Mars 2019 kl 17-21.30
Plats: Arctura restaurang & Skybar, Ösk-vägen 13, Östersund

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>