Över 5000 covid-relaterade hemsidor visade sig vara fejk.
Hem TEKNIKSÄKERHET Över 5000 covid-relaterade hemsidor visade sig vara fejk

Över 5000 covid-relaterade hemsidor visade sig vara fejk

Publicerat av: Redaktionen

Falska betalningserbjudanden och rabatterade COVID-19-tester är bland de vanligaste metoderna som används av cyberkriminella för att komma åt våra personuppgifter.

Under pandemin har förfalskning av QR-koder och vaccinationsintyg blivit mycket populära inkomstkällor inom de kriminella kretsarna.

För att bättre förstå hur bedragare utnyttjar pandemins olika utmaningar har Kaspersky-experter analyserat pandemirelaterade spam-meddelanden och webbsidor för nätfiske som är utformade för att stjäla människors personuppgifter.

Från mars 2020 till juli 2021 kunde Kasperskys säkerhetsteam hjälpa över 1 miljon användare från att bli lurade av bluffhemsidor*. Coronarelaterade bedrägerier nådde sin topp i mars 2021, med en lätt nedgång under juni. I hela Europa lyckades Kasperskys säkerhetsteam upptäcka 300 hemsidor som bedrev bedrägeri, varav åtta av dessa var svenska.

  • Över 5000 covid-relaterade hemsidor visade sig vara fejk.I de flesta pandemirelaterade bedrägerier vill cyberkriminella komma åt användardata. Nätfiske används ofta för detta: en användare följer en länk från en annons eller ett mejl och kommer till en sida där de ombeds ange personlig information och kortuppgifter. När bedragarna väl har informationen kan de använda den för att stjäla pengar från användarens konton. Om du ser ett meddelande om pandemin rekommenderar vi att du alltid dubbelkollar att informationen kommer från en officiell källa och aldrig lämnar dina personuppgifter till misstänkta webbplatser, säger Alexey Marchenko, chef för Content Filtering Methods Research på Kaspersky.

För att undvika att falla offer för bedragare rekommenderar Kaspersky följande:

  • Var skeptisk till ovanligt generösa erbjudanden och kampanjer.
  • Följ inte länkar från misstänkta e-postmeddelanden eller sociala medier.
  • Kontrollera alltid trovärdigheten när du besöker en okänd webbplats.
  • Använd en pålitlig säkerhetslösning, exempelvisKaspersky Security Cloud, som identifierar skadliga bilagor och blockerar sajter för nätfiske.

*Anonym data, baserad på Kasperskys säkerhetsskydd från mars 2020 till juli 2021.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>