Läkare Utan Gränser tvingas dra tillbaka personalen i nordvästra Kamerun
Hem NYHETER Läkare Utan Gränser tvingas dra tillbaka personalen i nordvästra Kamerun

Läkare Utan Gränser tvingas dra tillbaka personalen i nordvästra Kamerun

Publicerat av: Redaktionen

Efter att myndigheterna har blockerat Läkare Utan Gränsers arbete i nordvästra Kamerun under åtta månader tvingas nu organisationen att dra tillbaka sina team.

Regionen har drabbats hårt av den mångåriga väpnade konflikten mellan säkerhetsstyrkor och beväpnade separatistgrupper.

– Vi kan inte stanna i en region där vi inte har tillstånd att ge vård. Vi har inget annat val än att dra tillbaka våra insatser, säger Emmanuel Lampaert, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Centralafrika.

– Vi kommer att hålla ett kontor öppet i regionhuvudstaden Bamenda, för att kunna fortsätta dialogen med myndigheterna, säger Emmanuel Lampaert.

Läkare Utan Gränser har arbetat i nordvästra Kamerun sedan 2018. Varje år har tiotusentals människor fått kostnadsfri sjukvård i en region där tillgången till vården är begränsad på grund av det väpnade våldet. Läkare Utan Gränser har gett kostnadsfri akutsjukvård och haft en ambulansverksamhet dygnet runt.

I december 2020 avbröt de regionala myndigheterna organisationens verksamhet. Officiellt skulle nedstängningen gälla fram till att en översyn av ramverket för samarbetet mellan Läkare Utan Gränser och myndigheterna genomförts.

Beslutet om avstängning kom i samband med att en rad anklagelser riktats mot Läkare Utan Gränser om att stötta lokala väpnade grupper, anklagelser som organisationen konsekvent och bestämt tillbakavisat både i möten med myndigheter och externt. Trots flera månaders dialog med myndigheterna har Läkare Utan Gränser fortsatt nekats tillstånd att återuppta verksamheten.

Läkare Utan Gränser tvingas dra tillbaka personalen i nordvästra Kamerun– Avstängningen begränsar tillgången till sjukvård ytterligare i ett område där civila redan drabbas hårt av det väpnade våldet, säger Emmanuel Lampaert.

– Vi hoppas kunna fortsätta ge medicinskt humanitär hjälp till alla i regionen. Om myndigheterna beslutar att upphäva avstängningen kommer vi att återuppta vår verksamhet så snabbt som möjligt. Det är viktigt att andra organisationer stöttar hälso- och sjukvårdsmyndigheterna med att ge vård, säger Emmanuel Lampaert.

– Sedan 2018 har vi bevittnat skrämseltaktik och flertalet attacker mot sjukvårdsinrättningar. Vi uppmanar alla parter i konflikten att inte angripa sjukvårdsinrättningar, oavsett om de drivs av hjälporganisationer eller hälso- och sjukvårdsmyndigheterna. Hot och våld mot sjukvårdspersonal och patienter är oacceptabelt, säger Emmanuel Lampaert.

Läkare Utan Gränser i nordvästra Kamerun

Under 2020, fram tills avstängningen den 8 december, gav Läkare Utan Gränser vård till 180 överlevare av sexuellt våld, tog emot 1 725 patientbesök med fokus på psykisk hälsa, utförde 3 272 operationer och 4 407 ambulanstransporter. Läkare Utan Gränser har även stöttat hälsoarbetare på landsbygden, som tagit emot 42 588 patientbesök med fokus på malaria, diarrésjukdomar och luftvägsinfektioner.

Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation som har arbetat i Kamerun sedan 1984. I Kamerun, liksom på andra håll, styrs Läkare Utan Gränsers arbete av principerna om oberoende, neutralitet och opartiskhet samt medicinsk etik. Organisationen ger kostnadsfri vård till alla i behov, oavsett politisk eller religiös tillhörighet, nationalitet eller kön.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>