Patologer på holländskt universitetssjukhus skapar effektivitetsvinster i cancervården med digital patologi från Sectra
Hem NYHETER Patologer på holländskt universitetssjukhus skapar effektivitetsvinster i cancervården med digital patologi från Sectra

Patologer på holländskt universitetssjukhus skapar effektivitetsvinster i cancervården med digital patologi från Sectra

Publicerat av: Redaktionen

Patologerna vid det holländska universitetssjukhuset University Hospital Utrecht (UMC Utrecht) granskar sedan mitten av februari, som några av de första i världen, alla sina undersökningar digitalt.

Med Sectras IT-lösning har patologiavdelningen på UMC Utrecht fått ett helt digitalt granskningsarbetsflöde utan papper och glas, där de har tillgång till både patologi- och radiologibilder vid samma arbetsstation. Därmed får de ett effektivt arbetsflöde och förutsättningar för en tätare kommunikation mellan radiologer och patologer, vilket i sin tur ger kortare ledtider och effektivare cancervård. 

Sectras patologilösning är tätt integrerad med både det LIMS (Laboratory Information Management System) som sjukhuset använder och med det rikstäckande registret för histo- och cytopatologi i Holland. Därmed får patologerna ett diagnostiskt arbetsflöde med full tillgång till labbdata, remisser, patientinformation och patologiska bilder. Genom att arbeta helt digitalt och utnyttja de digitala verktyg som finns i systemet får de en effektivare och snabbare granskning.

– Med digital patologi och användning av detta inom primärdiagnostiken har vi möjlighet att arbeta effektivare. Våra multidisciplinära ronder förbereds nu med digitala patologibilder och, på samma sätt som sker med röntgenbilder, kan vi genom att göra informationen enkelt tillgänglig för andra specialiteter samarbeta på ett bättre sätt och därmed förbättra vårdkvaliteten för patienten genom hela vårdprocessen, säger professor Paul van Diest, chef på patologen vid universitetssjukhuset i Utrecht.

Sectras digitala patologilösning bygger på samma infrastruktur som Sectras lösning för att hantera radiologiska bilder (Sectra PACS) som används av UMC Utrecht sedan tio tillbaka. Inom cancerdiagnostiken är patologen och radiologen nyckelavdelningar och bilder från de två verksamheterna är centrala för en effektiv cancervård. Med en gemensam teknisk infrastruktur har man tillgång till både radiologi- och patologibilder vilket till exempel gör ronderna mer effektiva.

Patologiavdelningen vid UMC Utrecht sysselsätter cirka 14 patologer och 14 ST-läkare. Totalt hanteras cirka 30 000 histopatologiska- och 300 obduktionsförfrågningar per år. I princip alla av de histopatologiska bilderna, cirka 200 000 bilder per år, skannas och lagras digitalt.

Digital primärdiagnostik inom patologi förbättrar cancervården

Inom digital patologi erbjuder Sectra en komplett lösning för primärdiagnostik, där både lagringslösningar och en avancerad granskningsarbetsstation ingår. Sectras patologilösning bygger på samma plattform som Sectras lösning för att hantera radiologiska bilder (Sectra PACS). Inom cancerdiagnostiken är patologen och radiologen nyckelavdelningar och bilder från de två verksamheterna är centrala för en effektiv cancervård. Båda dessa medicinska discipliner är ytterst beroende av att ha tillgång till adekvat klinisk information för att kunna tillhandahålla korrekta svar och rapporter till ansvarig läkare, kirurg, onkolog och patient. Med en gemensam teknisk infrastruktur kan bilder från de båda diagnostiska specialiteterna lagras och visas i ett och samma system. Detta möjliggör ett fördjupat samarbete mellan radiologer och patologer och underlättar bland annat multidisciplinära ronder, ett steg i så kallad integrerad diagnostik.

Europeiska och skandinaviska patologiavdelningar är i färd med att digitalisera men ännu har endast ett fåtal sjukhus, varav ett antal i Sverige ,  infört fullskaliga digitala patologilösningar. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>