Pharmacolog tar nästa steg mot patientnära mätning av antibiotikanivåer
Hem HÄLSA Pharmacolog AB tar nästa steg mot patientnära mätning av antibiotikanivåer

Pharmacolog AB tar nästa steg mot patientnära mätning av antibiotikanivåer

Publicerat av: Redaktionen

Pharmacolog AB har tillsammans med Akademiska sjukhuset i Uppsala och Skånes Universitetssjukhus i Malmö initierat nästa steg mot att utveckla ett system för snabb bestämning av antibiotikakoncentrationen i blodet hos patienter som behandlas för svår infektion.

Pharmacolog har under ett antal år bedrivit ett utvecklingssamarbete tillsammans med institutionen för kirurgiska vetenskaper och institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Samarbetet avser utveckling av metoder och teknik för patientnära bestämning av antibiotikakoncentrationen i blodet hos patienter som genomgår behandling mot svår infektion. Målet är att med Pharmacologs unika spektroskopiska teknologi mäta antibiotikanivå i separerad blodplasma. Parterna har nu påbörjat en andra fas i utvecklingssamarbetet och även utökat till att omfatta patientnära mätningar vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö. I studien kommer även två system för plasmaseparation, AcouWash, från bolaget AcouSort AB i Lund att användas.

Under 2021 genomförde AcouSort och Pharmacolog studier som visade att AcouSorts teknologi för blodplasmaseparation är lämplig att kombinera med Pharmacologs mätteknik för att möjliggöra direkt mätning av antibiotikakoncentrationen i plasmafraktionen av blodprover. Resultaten av försöken var mycket positiva och visade att AcouSorts akustiska separationsteknik ger en bättre och mer stabil kvalitet av plasman jämfört med andra metoder.

Syftet med den nu påbörjade studien är att i klinisk miljö validera mätresultat framtagna med Pharmacologs teknologi där plasmaseparation av prover från patienter som står under behandling har genomförts med hjälp av AcouSorts system.

Mats Högberg, VD Pharmacolog kommenterar: ”Vårt långa och givande samarbete med Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset går nu, förstärkt med Skånes Universitetssjukhus, in i nästa spännande fas. Korrekt antibiotikabehandling med adekvat dos är avgörande för att behandlingen skall få avsedd effekt.

Pharmacolog tar nästa steg mot patientnära mätning av antibiotikanivåer

Då det idag saknas metoder i rutinsjukvården för att snabbt analysera antibiotikakoncentration i patienternas blod, riskerar en stor andel patienter få felaktig dos och följaktligen uppnås inte optimal effekt av behandlingen. Arbetet med att utveckla effektiva metoder för patientnära bestämning av antibiotikanivå i blod är därför mycket viktigt och kan på sikt bidra till en effektivare användning av antibiotika och minskad risk för utveckling av antibiotikaresistenta bakteriestammar.”

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>