L: 120 mkr till bättre IT-system för patienter och personal
Hem NYHETERIT-LÖSNING L: 120 mkr till ännu bättre IT-system för patienter och personal

L: 120 mkr till ännu bättre IT-system för patienter och personal

Publicerat av: Redaktionen

Region Stockholms digitala vårdmiljö ska uppdateras.

Det berättar Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet.

120 miljoner kronor kommer att satsas under 2022 för att göra ett generationsskifte av vårdens IT-miljö och säkerställa att vårdens IT-stöd medför största möjliga patientnytta.

– Det handlar om att se till att exempelvis journalsystem, gränssnitt och datalagring är anpassade utifrån vad som är bäst för patienterna. Dagens system är ofta alltför ineffektiva vilket innebär att vårdens personal tvingas lägga en orimligt stor del av sin arbetstid på administration i stället för att träffa patienter, säger Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet.

L: 120 mkr till bättre IT-system för patienter och personal

Amelie Tarschys Ingre (L) vice gruppledare

Beslutet fattades av regionstyrelsen och syftar till att skapa förutsättningar för vårdens digitalisering, stötta digitalisering som skapar mervärde för patienter och medarbetare, komplettera med lösningar där digitalt stöd saknas och ersätta IT-stöd som når slutet av sin livscykel.

Cirka 55—65 miljoner kronor (d.v.s. omkring hälften av de medel som avsatts) har redan öronmärkts för relaterade projekt. Dessa projekt är kopplade till bland annat behovet av ett regionalt vårddatalager och till anslutning till nationell läkemedelslista.

– Det allra viktigaste är att ha personalens och patienternas bästa i fokus under hela arbetet. Systemen måste vara förankrade i verkligheten och baseras på vad som fungerar bäst i praktiken snarare än på vad som verkar bäst i teorin, säger, Amelie Tarschys Ingre (L), ordförande i innovations- och utvecklingsutskottet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>