Phase Holographic Imaging och Malmö högskola får 2,3 miljoner kronor för att detektera blodburna cancerceller
Hem NYHETERCANCERVÅRD Phase Holographic Imaging och Malmö högskola får 2,3 miljoner kronor för att detektera blodburna cancerceller

Phase Holographic Imaging och Malmö högskola får 2,3 miljoner kronor för att detektera blodburna cancerceller

Publicerat av: Redaktionen

Phase Holographic Imaging tillsammans med en grupp av experter från bl.a. Malmö högskola beviljades nyligen ett bidrag om 2,3 miljoner kronor från statliga KK-stiftelsen.

Projektanslaget syftar till att i nära samarbete med GlycoImaging utveckla förbättrade metoder för att Phase Holographic Imaging och Malmö högskola får 2,3 miljoner kronor för att detektera blodburna cancerceller 2detektera blodburna cancerceller med benägenhet att metastasera.

Det saknas idag metoder för att enkelt upptäcka cancer – t.ex. med ett blodprov. Cancer upptäcks därför i allmänhet först då patienten uppsöker läkare på grund av de symptom cancern framkallar. Tyvärr innebär detta allt för ofta att cancern behandlas för sent. Innan cancern ger symtom frigörs dock ofta cancerceller i blodet. Förbättrade detektionsmetoder av blodburna cancerceller skulle göra det möjligt att med ett rutinmässigt blodprov upptäcka aggressiv och svårbehandlad cancer före cancern ger symtom.

GlycoImaging är ett samarbetsprojekt mellan PHI, Malmö högskola och fyra internationella forskningsinstitut. Genom att kombinera PHI:s HoloMonitor-teknik med en ny typ av cancermarkörer syftar GlycoImaging till att utveckla mer känsliga metoder, för att kunna upptäcka och diagnostisera cancer på ett tidigare stadium än vad som i dag är möjligt. GlycoImaging finansieras med ett tidigare bidrag om 2,1 miljoner euro från Europeiska Kommissionen.

“Det långsiktiga målet är att utveckla nya och förbättrade kliniska metoder för att diagnostisera cancer. Samma metoder kan med fördel även användas i prekliniska sammanhang. Projekten bidrar därför också med expertis och resurser till att i närtid förbättra och utöka vår nuvarande produktlinje av HoloMonitor-produkter, ämnade för den prekliniska forskningsmarknaden”, säger VD Peter Egelberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>