Precisionsmedicin i fokus när Roche presenterar data på ASCO
Hem NYHETERCANCERVÅRD Precisionsmedicin i fokus när Roche presenterar data på ASCO

Precisionsmedicin i fokus när Roche presenterar data på ASCO

Publicerat av: Redaktionen

När världens största cancerkongress ASCO 2021 inleds presenterar Roche nya studiedata från en av de mest omfattande läkemedelsportföljerna inom onkologi.

Mellan 4-8 juni presenterar Roche data från kliniska prövningar med 19 läkemedel som spänner över 20 cancerformer.

– Studierna är till stor del designade för att ytterligare studera värdet av precisionsmedicin och tillhandahålla rätt behandling till rätt patient i rätt tid. Just precisionsmedicin kommer att vara ett nyckelbegrepp under årets ASCO, säger Jan-Olov Sandberg, medicinsk chef på Roche i Sverige.

Resultat från fas III IMpower010-studien kommer att presenteras som visar data för sjukdomsfri överlevnad hos patienter med resekterbar icke-småcellig lungcancer i tidigt stadium (NSCLC). Idag drabbas hälften av alla patienter med tidigt stadium av lungcancer fortfarande av återfall efter operation; därför är data från tidig behandling av lungcancer, innan den har spridit sig, särskilt intressant. Dessutom kommer uppdaterade data för pralsetinib hos patienter med avancerad RET-fusionspositiv icke-småcellig lungcancer i tidigt stadium rapporteras. Dessa data belyser behovet av tidig RET-testning för att identifiera patienter som kan dra nytta av behandling med pralsetinib.

Roche kommer också att presentera flera studier inom så kallade tumöragnostiska behandlingar, som kan gynna patienter med både sällsynta och vanligt förekommande tumörer. Dessa studier samlar framtidens sekvensering, riktade terapier och patientcentrerad klinisk studiedesign som visar hur individanpassade behandlingsplaner hjälper till att utveckla hur patienter behandlas.

Exempel på innovativ studiedesign kommer även att presenteras. Fas II ALPHA-T-studien, som är ett samarbete mellan Roche, Foundation Medicine och Science37, tillämpar ett decentraliserat tillvägagångssätt för klinisk studiedesign. Den gör det möjligt för patienter att delta hemifrån samtidigt som de är under vård av sin onkolog. Ett annat exempel är Fas II TAPISTRY-studien, en paraplystudie som kommer att para ihop patienter med immunterapi, målinriktad behandling eller kombinationsbehandlingar baserade på distinkta tumörbiologiska egenskaper. På likartat sätt analyseras patienterna individuellt i fas II MyTACTIC-studien som registrerar en mångfald av patienter för att rikta dem till målstyrda behandlingar baserat på resultaten av omfattande genomisk profilering.

Även studiedata inom hormonreceptor (HR)-positiv bröstcancer, den vanligaste typen av bröstcancer, kommer att presenteras på ASCO. För Giredestrant, en tredje generationens oral selektiv östrogenreceptor-nedbrytare (SERD), kommer Roche att presentera supporterande data avseende säkerhetsprofilen och klinisk aktivitet för enskilda läkemedel samt farmakodynamikdata från studier av HR-positiv tidig och metastaserad bröstcancer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>