Verkligheten flyttar nu in i labbet
Hem NYHETERFORSKNING Pressinbjudan: Verkligheten flyttar nu in i labbet

Pressinbjudan: Verkligheten flyttar nu in i labbet

Publicerat av: Redaktionen

Den 8 december invigs MoRe-Lab (Movement & Reality Lab) som är en experimentell hälsovetenskaplig testmiljö för studier av rörelse, beteende och funktion i full skala.

Här ska forskarna bland annat kunna studera hur ett läkemedel eller träningsprogram, i verklighetstrogna miljöer, påverkar funktionsförmågan hos personer som exempelvis drabbats av en stroke eller en demenssjukdom.

Det kan handla om vitt skilda miljöer – till exempel en bostad, arbetsplats, träningslokal eller utomhusmiljö.

Verkligheten flyttar nu in i labbetForskningen är redan igång – både i verklighetslabbet och i rörelselabbet. För närvarande rymmer verklighetslabbet en lägenhet som byggts på plats.

Tanken med MoRe-Lab är att studera den komplexa dynamiken mellan fysisk funktion, beteende, kognition, emotioner och olika miljöer. I rörelselabbet mäter man till exempel muskelstyrka och analyserar rörelsemönster. I verklighetslabbet kan man studera situationer i standardiserade och verklighetstrogna miljöer som till exempel en sjukhusavdelning.

MoRe-Lab förväntas bli en plattform för interdisciplinära och tvärvetenskapliga samarbeten och är till för hela universitet.

– Det kan till exempel vara samhällsvetenskapliga, humanistiska eller tekniska discipliner. MoRe-Lab är tillgängligt för alla fakulteter vid universitetet och även externa användare, säger Steven Schmidt, projektledare för MoRe-Lab.

Journalister är varmt välkomna att besöka MoRe-Lab och ta del av verksamheten. Såväl till invigningen som vid annat tillfälle!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>