Den 8 december invigs MoRe-Lab (Movement & Reality Lab) som är en experimentell hälsovetenskaplig testmiljö för studier av rörelse, beteende och funktion i full skala.
Här ska forskarna bland annat kunna studera hur ett läkemedel eller träningsprogram, i verklighetstrogna miljöer, påverkar funktionsförmågan hos personer som exempelvis drabbats av en stroke eller en demenssjukdom.
Det kan handla om vitt skilda miljöer – till exempel en bostad, arbetsplats, träningslokal eller utomhusmiljö.
Forskningen är redan igång – både i verklighetslabbet och i rörelselabbet. För närvarande rymmer verklighetslabbet en lägenhet som byggts på plats.
Tanken med MoRe-Lab är att studera den komplexa dynamiken mellan fysisk funktion, beteende, kognition, emotioner och olika miljöer. I rörelselabbet mäter man till exempel muskelstyrka och analyserar rörelsemönster. I verklighetslabbet kan man studera situationer i standardiserade och verklighetstrogna miljöer som till exempel en sjukhusavdelning.
MoRe-Lab förväntas bli en plattform för interdisciplinära och tvärvetenskapliga samarbeten och är till för hela universitet.
– Det kan till exempel vara samhällsvetenskapliga, humanistiska eller tekniska discipliner. MoRe-Lab är tillgängligt för alla fakulteter vid universitetet och även externa användare, säger Steven Schmidt, projektledare för MoRe-Lab.
Journalister är varmt välkomna att besöka MoRe-Lab och ta del av verksamheten. Såväl till invigningen som vid annat tillfälle!