Psykolog i Göteborg svarar på frågor om depression.
Hem HÄLSA Psykolog i Göteborg svarar på frågor om depression.

Psykolog i Göteborg svarar på frågor om depression.

Publicerat av: Redaktionen

Intervju med legitimerad psykolog Christine Mjärdner på Psykologpoolen i Göteborg

Vad är egentligen en depression?

Att känna sig nedstämd och ledsen är vanligt och alla av oss kan relatera till det.  

Men cirka en av sex personer kommer någon gång i livet att uppleva att detta blir en sådan allvarlig episod att de har behov för behandling. I Göteborg träffar vi dagligen patienter som är i denna situation och är i behov av behandling hos psykolog.

Vilka symptom uppvisar patienter som går i behandling hos psykolog?

En depression kan ta sig många uttryck och kan upplevas på olika vis av olika personer. Men det finns några kärnsymptom som vi ser hos de flesta som söker behandling hos psykolog. Det är ofta så att patienten känner sig nedstämd stora delar av tiden. Ibland gråter mycket, man är ofta präglad av svåra tankar och mycket bekymmer. Man har ofta tankar om att det mesta är hopplöst och att man inte klarar av något. Man tänker ofta att det som tidigare gav livet stor mening nu är helt meningslöst. Man är ofta präglad av självkritiska tankar där ingenting du gör är tillräckligt bra. Att inte ha intresse för saker du tidigare hade intresse för är också vanligt och att känna en inre tomhet och apati och bryr dig inte om det du brydde dig om tidigare.

Det låter som att en depression är väldigt svårt att hantera?

Ja, visst är det så. Som klinisk psykolog i Göteborg möter jag dagligen dessa patienter och det är såklart oerhört plågsamt att leva med men mitt jobb som psykolog är att hitta effektiva och kunskapsbaserade behandlingsmetoder som passar varje enskild individ så att patienten på sikt kan få det bättre med sig själv. Men det är så att för många är detta extremt svåra symptom att hantera. Samtidigt som man känner väldigt lite så känner man väldigt mycket skuld och dåligt samvete för att man inte känner det man brukade känna för sina nära och kära exempelvis.

Är det andra symptom på depression som du som psykolog tänker är vanliga?

Det är vanligt är att patienten känner dig mera ängslig än vanligt och mer irritabel än vanligt Detta kan såklart ha stor inverkan på människorna i patientens närhet.

Vad tänker du som psykolog i Göteborg om orsakerna till man blir deprimerad?

Det kan vara många olika orsaker till att en patient drabbas av en depression eller känner dig nedstämd och söker hjälp hos psykolog. Det kan till exempel vara att man haft väldigt svåra upplevelser tidigare i livet eller att man nyligen genomgått svåra livshändelser. Det kan också vara att man har en ökad sårbarhet för att utveckla depressioner och att många i ens familj också har depressiva episoder. Det kan också vara så att man upplever stor grad av orättvisa i livet eller överväldigande stress som genererar depressiva symptom. För andra är det att uppleva förlust av en nära relation eller sorg på något vis som kan utvecklas till depression. Oavsett orsak är det viktigt att poängtera att det finns god hjälp att få till exempel kunskapsbaserad behandling hos psykolog som vi arbetar med här i Göteborg.  

Är inte sorg en del av livet, eller måste man gå till psykolog?

Att vara nedstämd och känna sorg är helt normalt och något vi alla upplever någon gång i livet och något vi alla måste gå igenom. Men ibland kan dessa symptom sätta sig, alltså att de varar över tid, man kommer inte vidare till sin vanliga funktion. Det är då vi talar om depression som diagnos och att man har behov av behandling hos psykolog.  

Har du som psykolog andra erfarenheter av patienter med depression?

Förutom det jag nämnde tidigare kan jag tillägga att det också är vanligt att patienten upplever flera fysiska symptom. Att man känner sig extremt utmattad och trött. Kanske sover man extremt mycket, eller väldigt lite, detta gör att man blir ännu mera stressad och ännu mera trött. I min arbetsvardag som psykolog möter jag också många patienter som har ändringar i matlust i samband med depression. Någon äter väldigt mycket och går upp massor i vikt medan andra äter väldigt lite, då de helt enkelt inte orkar med mat.

Vad tänker du som psykolog om sjukskrivning vid depression?

Som psykolog måste jag understryka att en depression kraftigt påverkar koncentration och minnesfunktioner. Det som tidigare lätt gick att fokusera på blir ofta väldigt krävande. När detta händer så får patienten ofta problem på arbetet och privat. En psykolog kallar detta för funktionsfall. När man upplever funktionsfall så kan man bli sjukskriven eller stå i fara för att bli sjukskriven. Då är det viktigt med bra och kunskapsbaserad behandling hos psykolog som också bedömer funktionsfallet med patientens individuella arbetssituation.  

Vad betyder egentligen funktion för dig som psykolog?

Funktion är faktiskt ett av de viktigaste kriterierna vi bedömer när vi skall ge bra behandling och här hos oss i Göteborg har vi stort fokus på hur vi kan hjälpa dig tillbaka till bättre funktion då detta också kommer hjälpa dig med de svåra tankarna du kanske har och den nedstämdhet du upplever.

Vad säger psykologer om fysisk aktivitet?

Faktiskt så är det så att som psykolog så ser jag i min arbetsvardag men också i forskningen att det å röra på sig sig, även om det känns som oöverkomligt, är en viktig del som ger väldigt bra effekt för att få ökad funktion på de flesta områden i livet. Samtidigt som detta bör ske parallellt med individuell kunskapsbaserad psykologisk behandling. Som psykolog på Psykologpoolen i Göteborg där jag arbetar fokuserar vi alltid på hur vi tillsammans i behandlingen kan samarbete runt patientens problem för att han eller hon på sikt skall uppleva ökad livskvalitet.

Har du några avslutande tips?

Ja, det viktigaste tipset jag har är att om du känner dig nedstämd eller orolig och inte kommer vidare i livet. Om dina besvär i hög grad påverkar dig i din vardag och i dina relationer så rekommenderar jag att söka hjälp hos psykolog. Vi på Psykologpoolen har duktiga psykologer i Göteborg om du bor här. Idag finns det också digitala plattformar du kan vä

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>