RaySearch utökar produktportföljen med behandlingskontrollsystemet RayCommand och får order från AVO
Hem NYHETERFORSKNING RaySearch utökar produktportföljen med behandlingskontrollsystemet RayCommand och får order från AVO

RaySearch utökar produktportföljen med behandlingskontrollsystemet RayCommand och får order från AVO

Publicerat av: Redaktionen

RaySearch har beslutat att utveckla ett behandlingskontrollsystem, RayCommand.

RaySearch utökar produktportföljen med behandlingskontrollsystemet RayCommand och får order från AVO 2Den första kunden blir Storbritannien-baserade Advanced Oncotherapy plc (AVO), som utvecklar nästa generations protonbehandlingsteknologi. RayCommand kommer att användas vid det första LIGHT-systemet (Linac Image Guided Hadron Technology) på protonbehandlingskliniken som just nu byggs på Harley Street i London.

RaySearchs huvudprodukt idag är RayStation, ett dosplaneringssystem (TPS) för strålbehandling. Det används till att producera en sekvens av maskininställningar – en strålbehandlingsplan – designad för att ge en optimal dosfördelning till en patient, så att områden med cancerceller behandlas och frisk vävnad skonas. Planeringsprocessen involverar detaljerad modellering av patientens anatomi och behandlingsmaskinens komponenter för att med hög precision bestämma rätt dosfördelning.

I slutet av 2017 lanserades RaySearchs första version av onkologiinformationssystemet (OIS) RayCare*. Ett OIS används för att koordinera alla de komplexa procedurer som ingår i en heltäckande cancerbehandling. Det inkluderar hantering av diagnostik och konsultationsanteckningar, tillhandahållande av multidisciplinära tumor boards, schemaläggning av resurser, datainsamling, betalningsuppgifter och uppföljningsresultat. RayCare är designat kring patientcentrerade aktiva arbetsflöden som hjälper till att öka effektiviteten och behandlingskvaliteten.

Nu har RaySearch beslutat att utveckla ett behandlingskontrollsystem (TCS), RayCommand. Ett TCS är länken mellan ett TPS och OIS å ena sidan och behandlingsmaskinen å andra sidan. Det koordinerar de olika inblandade systemen, så som klinikens bildhanteringssystem, strålbehandlingssystem och patienthanteringssystem. Detta är av högsta vikt för att kunna leverera säkra och effektiva patientbehandlingar. För protonbehandlingsinstallationer med multipla rum finns också ett extra behov av att koordinera aktiviteter mellan rummen för att maximera utnyttjandet av strålen och minimera väntetider.

Beslutet att bygga ett TCS är sammankopplat med en order från AVO för dess första protonbehandlingsklinik. AVO har tidigare köpt RayStation och RayCare, och har nu beställt RayCommand. Det innebär att AVO-kliniken i London blir först i världen med att använda en allomfattande mjukvarulösning från RaySearch med både TPS, OIS och TCS. De välintegrerade produkterna utgör ett säkert och effektivt system. RayCommand kommer att bygga på den användarvänlighet och detaljnoggrannhet som kännetecknar RayStation och RayCare.

En annan viktig aspekt av RayCommand är att systemet möjliggör adaptiv omplanering under pågående behandlingstillfälle. Stöd för omplanering mellan behandlingstillfällen har alltid varit en viktig del av RayStation, men klinisk implementering har varit omständlig med andra OIS på marknaden. Detta är något som avsevärt förbättras med RayCare. För omplanering under pågående behandlingstillfälle måste dock ett TCS vara involverat, och flera av dagens TCS är inte byggda för detta. RaySearch är övertygade om att kombinationen RayCare, RayStation och RayCommand kommer att erbjuda en användarupplevelse av högsta standard.

Nicolas Serandour, VD AVO, säger: ”RayStation var det självklara valet av TPS för att komplettera vår avancerade protonbehandlingsteknologi. Det är också tydligt att RayCare representerar nästa generations OIS. På samma sätt ville vi kunna erbjuda nästa generations TCS-system, som kan utnyttja möjligheterna i LIGHT till fullo. Vi är därför nöjda över att RaySearch valde att gå in på den marknaden och att arbeta tillsammans med oss för att utveckla en fullt integrerad lösning med vår teknologi. Den enade TPS-OIS-TCS-LIGHT-kedjan förväntas också erbjuda en sannerligen personifierad vård till våra protonbehandlingsinstallationer.”

Johan Löf, VD RaySearch säger: ”Vi är alla på samma sida i kampen mot cancer och det är genom att arbeta tillsammans i en miljö med både konkurrenter och partners som vi kan åstadkomma mest. Genom att introducera RayCommand, ett öppet och självständigt TCS, kan vi möjliggöra för fler aktörer att erbjuda högkvalitativa lösningar i behandlingsrummet. AVO är ett utmärkt exempel på en sådan aktör, och vi är exalterade att arbeta tillsammans med dem för att avancera cancerbehandlingar.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>