Apoteket utökar samarbetet med Doktor24
Hem NYHETER Apoteket utökar samarbetet med Doktor24

Apoteket utökar samarbetet med Doktor24

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler människor vill komma i kontakt med både apotek och vård via mobil och dator.

Apoteket utökar samarbetet med Doktor24För att kunna ge bästa möjliga stöd kring läkemedelsbehandling, vård och hälsa utökar Apoteket samarbetet med den digitala vårdgivaren Doktor24.

Apotekets ambition är att hjälpa människor med deras läkemedelsbehandling genom att samarbeta med olika digitala vårdgivare, både privat och offentligt drivna.

– Vi vill göra det enkelt för människor att komma i kontakt med oss både på våra apotek och i våra digitala kanaler. Genom att samarbeta med olika digitala vårdgivare kan vi hjälpa människor att snabbare komma i behandling och förbättra följsamheten. Genom 395 apotek med generösa öppettider ökar vi också tillgängligheten och möjligheten till kompletterande egenvård med rådgivning, produkter och tjänster, säger Lars Skutholm, vice vd på Apoteket.

Apotekets kunder kommer att kunna kontakta Doktor24 för rådgivning och behandling via både appen Mitt Apotek och apoteket.se. Doktor24s patienter kommer också att kunna göra olika kompletterande provtagningar på de apotek som erbjuder den tjänsten när det behövs för att läkaren ska kunna göra rätt ordination.

Förutom rådgivning och eventuell ordination på behandling kan kunderna också förnya recept. En nyhet i samarbetet är att kunder som ska hämta ut läkemedel, men där receptet gått ut eller där maximalt antal uttag gjorts, enkelt kan få kontakt med Doktor24 för att förnya sitt recept direkt på plats på ett apotek.

– På så sätt ser vi till att kunden slipper ett ofrivilligt uppehåll i sin behandling och bidrar till en bättre följsamhet. Vi vet att nästan tio procent av kunder som ska hämta ut sina läkemedel inte kan göra det på grund av att receptet gått ut eller då det inte finns fler uttag kvar, säger Caroline Pettersson, chef för Sortiment på Apoteket.

Möjligheten att förnya recept hos Doktor24 har flera restriktioner och gäller till exempel inte narkotiska och andra beroendeframkallande läkemedel.

Receptförnyelsen kan heller inte ske upprepade gånger utan kontakt med ordinarie förskrivande läkare.

Samarbetet mellan Apoteket och Doktor24 grundar sig i en gemensam syn på att både digitala vårdgivare och apotek har en viktig roll att spela som komplement och avlastning till den traditionella hälso- och sjukvården. Nyckeln är att bedöma vårdbehovet i det enskilda fallet. Ibland krävs fysisk undersökning av läkare på en vårdcentral, i vissa ärenden passar ett digitalt läkarbesök och i andra fall behövs egenvårdsrådgivning och produkter från ett apotek.

– Genom vårt samarbete med Apoteket skapar vi en ännu mer patientnära och tillgänglig vård. Fler vårdärenden kan då klaras utan besök på vårdcentralen, det är bra för patienten och avlastar också den ansträngda primärvården, säger Daniel Lillienau, VD på Doktor24.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>