Hem NYHETER Region Skåne har upphandlat Gnoscos digitala beslutsstöd för effektivare hantering av hudförändringar

Region Skåne har upphandlat Gnoscos digitala beslutsstöd för effektivare hantering av hudförändringar

Publicerat av: Redaktionen

Gnosco har vunnit en upphandling avseende teledermatoskopi i Region Skåne.

Region Skåne har upphandlat Gnoscos digitala beslutsstöd för effektivare hantering av hudförändringar 3Med hjälp av mobiltelefon och tillhörande mobilapplikation kommer läkare på vårdcentraler kunna dokumentera och fotografera hudförändringar som direkt skickas till hudspecialister för expertbedömning och rekommendation på åtgärd.

Gnosco och Region Skåne har slutit ett fyraårigt ramavtal för användning av Dermicus för effektivare hantering av patienter med hudförändringar.

I avtalet med Region Skåne tillhandahåller Gnosco såväl ett digitalt beslutstöd som utbildning och implementeringsstöd. Fokus är på användarvänlighet och tidseffektivisering med hög säkerhet.

– Ramavtalet med Region Skåne är det första avtal vi slutit med en hel region/landsting i Sverige. Vi har i flera år samarbetat med enskilda vårdcentraler, hela tiden med målsättningen att nå bredare implementering av Dermicus. Vi är givetvis mycket glada över att vi kunnat möta Region Skånes krav och att de värderar en högkvalitativ plattform. I och med det så kommer Region Skåne också kunna spara kostnader och korta ledtider markant för hudpatienter, säger Daniel Eliasson, VD för Gnosco.

Effektivisering av patientflöden

Med det digitala beslutsstöd för teledermatoskopi som Gnosco erbjuder kan potentiellt farliga hudförändringar som till exempel malignt melanom, diagnostiseras med korta ledtider. I beslutsstödet finns idag redan över 20 000 patientfall och Gnosco har en lång erfarenhet av att stötta i effektivisering av patientflöden.

– Gnoscos helhetslösning innefattar även stöd med implementeringen och stöd i hantering av patientflöden. Vi erbjuder en plattform för att tillvarata och effektivisera användningen av den kompetens som finns i regionen och det är hudspecialister i Region Skåne som kommer bedöma hudförändringarna, säger Daniel Eliasson.

Ökad kunskap stärker säkerheten

Dermicus möjliggör även kunskapsökning hos framförallt allmänläkare genom att dessa läkare först dokumenterar en strukturerad anamnes och tar bilder och därefter relativt snabbt får strukturerade beskrivande konsultsvar från hudspecialister vilket möjliggör optimerad inlärning med direkt stöd från flera hudspecialister.

– Vårt system har en utbildningskomponent för att i linje med vår vision sträva efter att hudcancer ska hittas så tidigt som möjligt. Det är ofta läkaren på vårdcentralen som patienten träffar först och deras arbete och kunskapsökning vill vi stötta, säger Daniel Eliasson.

Ger förutsättningar för en mer jämlik vård

I glesbygd och på öar finns det ytterligare fördelar med beslutsstödsystemet Dermicus. Patienter och personal behöver inte resa i lika stor utsträckning för att få diagnos eller utbildning och ledtiderna kortas.

Mer om Dermicus och teledermatoskopi

Rent konkret, består Dermicus plattform av en smartphoneapplikation, dermatoskop och webbapplikation. Patientinformation och bilder samlas in i primärvården och bedöms sedan av en eller flera hudspecialister i regionen per distans. De återkopplar med en beskrivning, diagnos samt rekommendation om hur patienten bäst handläggs.

Tjänster etablerade internationellt

Gnosco har även inlett samarbeten utomlands. Vid årsskiftet 2018/2019 påbörjades till exempel ett samarbete med NHS (National Health Services) i Storbritannien. I och med detta finns Gnoscos utbud Dermicus med som en tjänst inom det nationella så kallade ”Framework-lösningen” där en enskild vårdcentral enkelt får tillgång till tjänsten i och med att avtal med mera finns standardiserat. Under juli i år började två vårdcentraler på Isle of Wight använda Dermicus och inom en snar framtid kommer samtliga vårdcentraler på ön att ansluta sig till tjänsten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>