CareLigo och Region Skåne i nytt avtal för att hjälpa hjärtsviktspatienter
Hem HÄLSA Region Skåne och CareLigo i nytt avtal för att hjälpa hjärtsviktspatienter

Region Skåne och CareLigo i nytt avtal för att hjälpa hjärtsviktspatienter

Publicerat av: Redaktionen

Region Skåne ingår avtal med vårdbolaget CareLigo för att underlätta egenvården för hjärtsviktssjuka.

Upphandlingen innebär att tusentals hjärtsviktspatienter får tillgång till egenvårdshjälpmedlet Optilogg.

Enligt klinisk evidens minskar Optilogg patienternas sjuklighet markant och höjer livskvaliteten.

 Hjärtsvikt är en folksjukdom som cirka 250 000 svenskar lever med idag. Sjukdomen innebär ett stort lidande för patienten som kraftigt begränsas i vardagen och ofta drabbas av återkommande sjukhusinläggningar. Avtalet mellan Region Skåne och CareLigo syftar därför till att stärka patientens möjlighet till egenvård för att på så sätt minska sjukligheten och höja livskvaliteten.

CareLigo och Region Skåne i nytt avtal för att hjälpa hjärtsviktspatienterDetta görs genom att erbjuda hjälpmedlet Optilogg. Genom Optilogg kan patienten själv ta en mer aktiv roll i hanteringen av sin sjukdom och få större kontroll över situationen. Klinisk evidens visar att Optilogg, som det enda hjälpmedlet i sitt slag i världen, halverar risken för akuta hjärtsviktsrelaterade händelser eller död. Dessutom minskar behovet av slutenvård med nästan 40 procent och de drabbade kan bo kvar hemma i högre utsträckning.

  • Vi är väldigt glada över att Region Skåne valt att upphandla Optilogg och att vi nu kommer kunna hjälpa ännu fler patienter som drabbats av hjärtsvikt. Optilogg underlättar både för patienten, anhöriga och för vården i stort – patienten upplever en högre livskvalitet och minskad sjuklighet samtidigt som sjukvården avlastas när behovet av slutenvård minskar, säger Fredrik Westman, vd och medgrundare av

Avtalet omfattar samtliga kliniker i Skåne. På grund av minskad sjuklighet och behov av slutenvård för dessa patienter, beräknas avtalet dessutom kunna innebära cirka 40 miljoner kronor i besparingar åt Skånes skattebetalare.

  • Inget kan någonsin ersätta en specialistutbildad vårdgivare, som till exempel en hjärtsviktssjuksköterska. Men det är kliniskt bevisat att de patienter som använder Optilogg kan mer än andra om hjärtsvikt. Det innebär att vårdgivaren kan koncentrera sig på att driva behandlingen framåt. Optilogg bidrar också till att de råd som patienten får efterföljs i större utsträckning. Optilogg blir på så sätt ett verktyg och ett stöd till vårdgivaren, fortsätter Fredrik Westman.

Skåne blir den tredje regionen som ingår avtal med CareLigo för att erbjuda patienter Optilogg. CareLigo har sedan tidigare avtal med även Region Sörmland och Region Halland.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>