Region Skåne ska genomföra en utökad granskning av vårdcentralerna
Hem NYHETER Region Skåne ska genomföra en utökad granskning av vårdcentralerna

Region Skåne ska genomföra en utökad granskning av vårdcentralerna

Publicerat av: Redaktionen

Hälso- och sjukvårdsnämnden har under torsdagen 24 juni haft en genomgång av hantering av samordnade individuella planer (SIP) under pandemin där utredare föredragit utredningsmaterial.

Regionen har i första skedet valt att gå igenom journaler utifrån att fler än 10 SIP hanterats under samma dag av samma vårdgivarsignatur perioden mars-maj 2020.

Då det fortsatt råder oklarheter om det finns upprättade SIP som inte följt regelverk kommer samtliga vårdcentraler uppmanas att gå igenom under pandemin upprättade SIP och säkerställa att dessa skett på korrekt sätt med involvering av patient och/eller dess anhöriga. Ett utskick gällande denna information kommer att ske de närmsta dagarna till samtliga hälsovalsenheter i Region Skåne.

Region Skåne ska genomföra en utökad granskning av vårdcentralerna–Det är viktigt att våra vårdcentraler får klarhet i vad som gäller hur SIP ska upprättas samt att patienter och anhöriga involveras samt informeras på rätt sätt. Jag ska tillsammans med hälso- och sjukvårdsdirektören även skicka ut ett klargörande till våra vårdcentraler om vad som gäller. Vi kommer även genomföra en utökad granskning på samtliga vårdcentraler via stickprov för att få en tydligare bild över vad som skett under våren 2020, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade även att hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att göra en utökad granskning av beslutade behandlingsbegränsningar inom primärvården under våren 2020 genom stickprov.

–  Patienter ska garanteras en trygg och säker vård, deras anhöriga ska informeras och involveras på ett bra sätt. Jag regerade tidigt på signaler från flera håll om att regelverket för behandlingsplaner inte har följts, vilket nu bekräftats i den utredning vi krävde från politiskt håll. Därför uppmanar vi samtliga vårdcentraler att gå igenom upprättade samordnade individuella planer. Parallellt med detta har vi gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att återkomma med förslag på konsekvenser för de fall där man brustit allvarligt, samt åtgärder i övrigt. Vi ska tillse att patienters och anhörigas förtroende, för ett i grunden bra verktyg att planera vården om äldre, återställs, avslutar Anna Mannfalk (M), regionråd och vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>