Rekordproduktion av el från Apoteas solcellsanläggning
Hem NYHETER Rekordproduktion av el från Apoteas solcellsanläggning

Rekordproduktion av el från Apoteas solcellsanläggning

Publicerat av: Redaktionen

Den soliga sommaren har lett till att Apoteas solcellsanläggning i Morgongåva fått en rekordstart.

Rekordproduktion av el från Apoteas solcellsanläggning 2Bara under juni-augusti producerades över 880 MWh, vilket är mer än 60 procent av den beräknade årsproduktionen.

Solen skiner på nätapoteket Apotea. E-handlaren flyttade i maj in i sitt nya klimatsmarta logistikcenter i Morgongåva utanför Heby. Under de soliga sommarmånaderna har centrets solcellsanläggning levererat mer än 880 MWh. Det är lika mycket som årsförbrukningen för 50 normalstora villor.

”Vi har ett logistikcenter i världsklass och är oerhört stolta över att vara självförsörjande på miljövänlig energi. Vår ambition är minsta möjliga påverkan på miljön i allt från materialval och belysning till uppvärmning och energieffektivitet”, säger Pär Svärdson, vd för apotea.se

Solcellsanläggningen är Sveriges största som är monterad på tak med 5500 solcellsmoduler. Årsproduktionen är beräknad till 1426 MWh. Men redan under de tre sommarmånaderna har produktionen överträffat alla förväntningar.

”Vi producerar mer energi än vi själva använder och överskottet säljs vidare till Telge Energi. De ser till att kunder som inte själva kan sätta upp solceller får möjlighet att köpa grön el. Nu håller vi på att optimera anläggningen inför vintern”, säger Linnéa Nedar, nytillträdd hållbarhetsansvarig på Apotea, som ansvarar för anläggningen.

För design och installation av solcellsanläggningen står Solkompaniet, som är marknadsledare på solceller till företag i Sverige.

”Årets soliga sommar har ökat solelproduktionen med 15–20 procent jämfört med ett normalt år och Apoteas investering visar att det är möjligt att kombinera bra affärer och miljönytta”, säger Johan Öhnell, vd på Solkompaniet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>