Republikens president belönade Bayer
Hem EVENT Republikens president belönade Bayer

Republikens president belönade Bayer

Publicerat av: Redaktionen

Tyska Bayer belönades som första utländska företag med republikens presidents internationaliseringspris i den nya priskategorin långvarig internationell investerare.

Bayer, som sysselsätter över 1 000 personer i Finland, har utvidgat sin verksamhet i flera omgångar.

År 2020 var Bayer den största betalaren av samfundsskatt i Finland, och företaget har även upprepade gånger varit en av de största.

Republikens presidents internationaliseringspris delas ut årligen som ett erkännande för internationellt framgångsrika företag och sammanslutningar. I år gavs det ansedda priset för första gången till ett utländskt ägt företag i en ny priskategori, vars centrala kriterier var långvarig framgångsrik verksamhet i Finland och skapande av ekonomiskt värde för Finland.

Till fokusområdena i pristagaren Bayer Oy:s forskning och produktutveckling i Finland hör långtidsverkande preventivmedel som baserar sig på polymerbaserad läkemedelsdoseringsteknik. Bayers hormonspiralsfamilj nådde som första finländska läkemedelspreparat försäljning i miljardklassen med 1 043 miljoner euro redan 2016. Hormonspiralerna, som utvecklats i Åbo, har varit Finlands största exportprodukt inom läkemedelsindustrin i över tio år.

Republikens president belönade Bayer– Det nya priset för en långvarig investerare visar att man i Finland vill ge ett erkännande även till utländska företag som skapar betydande effekter. Bayer har påverkat Finlands ekonomi genom nya arbetsplatser, investerade euron, export och innovationer. De förtjänar verkligen detta fina pris som utländskt ägt företag, säger direktör Antti Aumo vid Invest in Finland.

På Bayer Oy:s fabrik i Åbo tillverkas läkemedel för över 130 länder, och i Esbo finns en av koncernens största globala enheter för klinisk forskning.

Vid sidan av produktutvecklingen utvecklar Bayer sin verksamhet, som har utökats betydligt i Finland under årens lopp.

– Vi är mycket tacksamma mot republikens president för detta ansedda pris, och stolta över det erkännande vi har fått. Finland har redan länge varit en betydelsefull och bra plats för Bayer att verka och investera på. Finland har en förutsägbar, stabil och forskningsvänlig verksamhetsmiljö, vilket gör landet till en utmärkt plats för ett internationellt läkemedelsbolag. Vi är stolta över vårt fotspår och dess positiva inverkan i Finland. Vi har unika kompetenser och innovationer som värdesätts över hela världen, säger Miriam Holstein, verkställande direktör för Bayer Nordic-området.

Tidigare i år meddelade Bayer att de ska bygga en ny läkemedelsfabrik i Åbo och samtidigt modernisera den befintliga produktionsanläggningen. Den totala investeringen är värd 250 miljoner euro. Utöver detta investerar Bayer årligen omkring 80 miljoner euro i Finland, då man inkluderar forskningen och produktutvecklingen. Under de senaste tio åren har Bayers investeringar i Finland uppgått till över 800 miljoner euro. År 2020 var Bayer den största betalaren av samfundsskatt i Finland och företaget har redan i flera år varit en av de största: under det senaste decenniet har bolaget betalat över en miljard euro i samfundsskatt till Finland.

Priset för en långvarig investerare delades ut till Bayer av republikens president Sauli Niinistö vid en tillställning den 19 november. De övriga företagen som fick internationaliseringspriser var Relex Solutions, Peikko Group och Maria 01. Förslag till vilka företag och sammanslutningar som skulle belönas gavs av aktörer inom Team Finland-nätverket, bland annat Business Finland, NTM-centralerna, Finnvera och utrikesministeriet. Organisationer inom näringslivet föreslog kandidater.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>