Stefan Krantz och Josefine Caesar är årets Queen Silvia Nursing Award vinnare
Hem EVENT Stefan Krantz och Josefine Caesar är årets vinnare av Queen Silvia Nursing Award

Stefan Krantz och Josefine Caesar är årets vinnare av Queen Silvia Nursing Award

Publicerat av: Redaktionen

Stefan Krantz, sjuksköterskestuderande vid Högskolan i Jönköping, och Josefine Caesar, undersköterska vid Region Värmland, är årets svenska vinnare av Queen Silvia Nursing Award.

Queen Silvia Nursing Award (QSNA) är ett internationellt pris som årligen delas ut till sjuksköterskor, undersköterskor och studenter inom dessa yrken.

Priset beviljas för en innovation eller idé som utvecklar arbetet inom vårdsektorn, med särskild tonvikt på äldrevården och vården av personer med minnessjukdomar.

Stefan Krantz befinner sig i slutet av sina sjuksköterskestudier och tar examen i början av 2024. Hans vinnande idé är en demensspecifik traumaväska som kan användas av vårdteam vid akuta situationer, innan akutvårdspersonal anländer.

Josefine Caesar tog sig till seger med ett specialdesignat glas för dryck som möjliggör självständig användning, trots begränsad rörelseförmåga i nacken.

Stefan Krantz och Josefine Caesar är årets Queen Silvia Nursing Award vinnare

Stefan Krantz och Josefine Caesar är årets Queen Silvia Nursing Award vinnare

Den svenska QSNA-juryns motivering

Organisationer som Svensk sjuksköterskeförening, Johanniterorden, BioArctic, MedEasy, och Vårdförbundet ger sitt stöd till den svenska upplagan av QSNA.

Representanter för dessa organisationer väljer också ut vinnarna som ska representera priset varje år.

Den svenska juryns motivation lyder som följer:

”Undersköterska Josefine Caesars sluttande dricksglas för personer med begränsad rörelseförmåga omfattar innovation och medkännande design. Det ger användarna möjlighet att dricka självständigt utan hjälp, en avgörande del av personcentrerad vård och välbefinnande för personer som kan uppleva utmaningar. Det sluttande glaset uppmuntrar också till en värdig måltidsupplevelse genom att erbjuda en praktisk och respektfull lösning utan en alltför barnslig design. Josefines idé överensstämmer med QSNA:s huvudetos – empati, omvårdnad, stöd och att höja livskvaliteten för äldre och personer med kognitiv nedsättning.”

”Stefan Krantz traumaväska erbjuder ett systematiskt tillvägagångssätt för att hantera akuta vårdssituationer innan akutpersonal anländer. Väskan som föreslås skulle innehålla specifika demensrelaterade verktyg som kan hjälpa vårdteam att hålla patienter lugna. Föremål kan inkludera en checklista som påminner teammedlemmar om hur de kan ge stöd lugnt med enkla frågor eller termer. Andra föreslagna föremål inkluderar en varm filt, och till och med hörselskydd som kan reducera ljud och buller som potentiellt kan förvirra patienter. Denna väska har stor potential att utvecklas vidare när Stefans kunskap om demens växer under hans stipendieår.”

10 år, 50 vinnare, 7 länder

Den första QSNA-vinnaren var en sjuksköterskestuderande vid Röda Korset Högskolan som tillkännagavs 2013.

Det finns för närvarande 50 QSNA-vinnare i 7 länder.

Drottning Silvia har länge förespråkat bättre vårdkvalitet för äldre och särskilt personer med kognitiva funktionsnedsättningsdiagnoser. Hon har öppet talat om sina personliga erfarenheter som anhörig till personer med en minnessjukdom.

Drottningen ger sitt stöd till andra program relaterade till äldrevård och demensvård, såsom Stiftelsen Silviahemmet, SilviaBo, Dementia Forum X, samt Queen Silvia Nursing Award.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>