Så får Linn hjälp med sin ångest
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Så får Linn hjälp med sin ångest

Så får Linn hjälp med sin ångest

Publicerat av: Redaktionen

Linn, 26, har känt sig ensam, hon har haft mycket ångest och sedan fem år tillbaka har hon alkoholproblem.

Tack vare den svenska appen Angelchat får hon hjälp av en ”ängel” som haft samma problematik.

– Jag mår mycket bättre och känner mig tryggare, säger Linn.

Antalet unga svenskar som behandlas för depression och ångestsymtom har fördubblats sedan 2006, rapporterade Socialstyrelsen i juni i år. Ökningen är störst i gruppen 18-24 år, och i synnerhet bland kvinnor.

Samtidigt är det många som mår dåligt men inte får hjälp alls.

Målet med appen Angelchat är att ingen ska behöva vara ensam med sin ångest och oro. Du kan både söka och erbjuda stöd i appen, som funnits sedan januari 2020 och har över 12 000 användare; de flesta är unga kvinnor. Alla som laddar ned appen och börjar chatta får vara anonyma.

”Det kändes direkt bra att börja chatta”, säger Linn.

Sökte hjälp efter ett återfall

Linn, 26, som bor i Stockholm, fick diagnosen autism som 21-åring. Hon har haft mycket ångest i tonåren och känt att hon aldrig passat in. Sedan ungefär fem år har hon alkoholproblem.

– Jag laddade ned Angelchat efter ett återfall. Jag har sökt hjälp både inom beroendevården och psykiatrin och även försökt sluta på egen hand. Det jag saknat är en person eller ett sammanhang som förstår bieffekterna av alkoholism för att de själva varit med om det.

”Började chatta efter några minuter”

Så får Linn hjälp med sin ångestAngelchats algoritmer matchar ihop dig som söker hjälp med en person som haft samma problem som du, och är av samma kön. De som ger stöd kallas ”änglar” i appen.

– Jag hade bara varit inloggad några minuter när jag och ängeln Anna, som hon heter, matchade. Det kändes direkt bra att prata med henne. Eftersom hon också har haft svåra alkoholproblem var det lätt att känna igen sig och relatera. Det var dessutom väldigt enkelt att logga in och känslan i appen är lugn och trygg.

Hur hjälper din ängel dig?

– Det var en enorm lättnad att få prata med Anna som varit på botten själv och kämpat sig upp – hon ger mig lugn, stöttar och inspirerar mig. Konkret har hon introducerat mig för 12-stegsprogrammet och nu går jag på möten med andra som har beroendeproblem. I början chattade jag och Anna frekvent, nu har det avtagit lite men jag känner mig trygg eftersom jag alltid kan höra av mig till henne. Det är så otroligt mycket värt – att hon finns där och förstår.

Tillsammans mot ensamhet

Idag mår Linn bättre och har varit nykter en tid.

– Jag känner mig fri och kan glädjas åt vardagens småsaker. Men visst är det också jobbigt ibland och jag kan känna att panikångesten är på väg – men jag har inte haft ett återfall vilket jag är väldigt stolt och glad över.

Hon tycker att Angelchat behövs för att förena människor och ge alla som är ensamma med sin ångest en chans att få uttrycka sig och bli lyssnade på.

– Trots att vi lever i ett toppmodernt samhälle finns ett tabu kring att prata om svåra känslor.

Linn är numera också ängel på Angelchat, hon ger stöd åt några unga tjejer som mår dåligt:

– Det kan vara allt från en som upplevt dödsfall i familjen till en som har det jobbigt med skolan eller jobbet.

Hur kan du stötta dem?

– Jag upplever att de flesta framför allt vill bli lyssnade på och förstådda. Att finnas där och skicka iväg ett ”Hur är läget?” ger mer än vad man kan tro. Jag har varit med om väldigt tuffa saker och förlorat min syster i cancer. Jag tror på att lyssna och dela med mig av min historia. För många räcker det långt att få känna att man inte är ensam.

Ditt bästa råd till den som mår dåligt och känner sig ensam?

– Våga be om hjälp! Säg ja till terapi om du blir erbjuden, prata med nära och kära. Ladda ned Angelchat om du vill prata anonymt med någon som har varit där du är. Skriv dagbok om hur dagen har varit. Öva på att känna tacksamhet – när du vaknar: tänk på tre saker du är tacksam för just idag.

Hur känns det att blicka framåt?

– Idag vet jag att jag är värd att älskas och att min personlighet är uppskattad. Framåt vill jag jobba med människor som också haft ett tufft liv, med eller utan alkohol. En av mina stora drömmar är att bli livscoach. Men min största dröm är nog att bli mamma.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>