Allt fler svenskar scrollar istället för att sova
Hem UNDERSÖKNING Undersökning: Allt fler svenskar scrollar istället för att sova

Undersökning: Allt fler svenskar scrollar istället för att sova

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler svenskar anser att de tillbringar för mycket tid på sina smartphones.

44 procent av svenskar i åldern 16-75 uppger att de håller sig vakna senare än planerat på grund av sin telefonanvändning, och hela 69 procent sträcker sig efter telefonen så fort de vaknar på morgonen.

Det visar en ny studie från Deloitte.

– Överanvändning av smartphones är ett välkänt fenomen, ofta kopplat till psykisk ohälsa och koncentrationssvårigheter. Trots det visar studien att det är många som kämpar med att dra ner på sin skärmtid och ändra sina digitala vanor, säger Jonas Malmlund, partner på Deloitte.

Studien Digital Consumer Trends 2023 – the Scandinavian

Allt fler svenskar scrollar istället för att sova

Cut visar att överanvändningen av smartphones framförallt drivs av yngre generationer som är vana vid att navigera sömlöst mellan den fysiska och digitala världen. Bland svenskar i åldern 16-24 anser 75 procent att de tillbringar för mycket tid på sin smartphone och 69 procent uppger att de stannar uppe senare än planerat på kvällen på grund av telefonen. Bland respondenter i åldern 65-75 är motsvarande siffror betydligt lägre – 28 respektive 14 procent.

– Här ser vi ett starkt samband med användning av sociala medier. 69 procent av 16-24-åringar tillbringar mer än två timmar om dagen på sociala medier. I åldersgruppen 65-75 är motsvarande siffra endast 14 procent, säger Jonas Malmlund.

En tredjedel av svenskar har testat generativ AI

Mindre än ett år efter att ChatGPT lanserades har nära en tredjedel (29 procent) av svenskarna i åldern 16-75 provat minst ett generativt AI-verktyg. Och det verkar inte bara vara för skojs skull: 35 procent av de som har provat AI uppger att de har använt det i arbetet och 51 procent har använt det i studierna. Vidare uppger hela 40 procent av de som har testat AI att de använder det minst en gång i månaden, varav ungefär hälften tar till verktygen minst en gång i veckan.

Även medvetenheten om och användandet av generativ AI skiljer sig mellan generationerna. 68 procent av svenskar i åldern 16-24 har testat ett generativt AI-verktyg. Motsvarande siffra i åldersgruppen 65-75 är 6 procent.

– Yngre generationer oroar sig också i större utsträckning över att AI på sikt kommer att leda till färre arbetstillfällen eller ersätta en del av deras roll på jobbet. Oro över att partiskhet, missförstånd och faktafel kan förekomma vid användning av AI är också utbredd över generationerna, säger Jonas Malmlund.

Allt fler svenskar säger upp SVOD-tjänster

37 procent av svenskar i åldern 18-75 streamar filmer och TV-serier dagligen – en ökning från 35 procent förra året. Samtidigt har andelen svenskar med tillgång till en video-on-demand-tjänst (SVOD) minskat – från 81 procent 2022 till 72 procent i år.

– Det är en markant minskning. Vi ser samma trend i resten av Skandinavien och på flera europeiska marknader, framförallt i Nederländerna, Italien och Belgien. Troligen beror det delvis på den höga inflationen, men också på att kunderna blir alltmer prismedvetna och kräsna vad gäller innehåll, säger Jonas Malmlund.

26 procent av svenskar i åldern 18-75 uppger att de har sagt upp minst en SVOD-tjänst under det senaste året. De vanligaste orsakerna till att man valt att säga upp en prenumeration är att man inte använde den tillräckligt ofta, att den var för dyr och att man behövde spendera mindre på prenumerationer för att ta hänsyn till stigande kostnader inom andra områden.

– Samtidigt är det många som är villiga att dela med sig av sina inloggningsuppgifter och på så sätt hjälpa vänner och familj spara pengar. 40 procent av de svenska prenumerationerna på Netflix, HBO och Disney+ delas för närvarande av två eller flera hushåll, vilket såklart blir dyrt för leverantörerna, säger Jonas Malmlund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>