Att skräpmat är dåligt för vår hälsa på många olika sätt är intet nytt.
Men nu har forskning kunnat visa att skräpmaten dessutom förändrar vår tarmflora till det sämre.
I dokumentären Supersize me äter Morgan Spurlock McDonalds-mat i en månad i sträck. Han gick upp i vikt, skadade levern och fick abstinensbesvär när han slutade. I dokumentären förklarade läkare varför, och orsaken som uppgavs var den giftiga blandningen av kolhydrater, fett och tillsatta kemikalier. Men enligt en artikel i “I fucking love Science” finns ytterligare en förklaring – nämligen tarmbakterierna.
Tarmbakterier är viktiga för oss inte minst för att de tillgodoser oss med vitaminer, mineraler och näringsämnen. Men forskning har visat att en intensiv diet med höga fetthalter leder till att tarmfloran förändras till det sämre.
I en nyligen publicerad studie undersökta man två grupper: afrikaner vars diet främst bestod av bönor och grönsaker, och afro-amerikaner vars diet innehöll höga halter av fett, djurprotein och relativt lite fibrer (likt skräpmat).
De båda grupperna fick under en period byta kosthållning, och resultaten talade sitt tydliga språk. Afrikanerna mådde dåligt av sin nya diet; deras metabolism förvandlades till diabetisk och ohälsosam efter bara två veckor. Afro-amerikanerna mådde å andra sidan bättre av den nya dieten och risken för tarmcancer minskade. När man sedan undersökte tarmfloran i de båda grupperna kunde man se att bakterierna hade förändrats drastiskt hos samtliga deltagare.
Så påverkar tarmbakterierna hur mycket du väger
En annan helt ny studie visar att våra magbakterier avgör hur vi bör äta för bäst effekt på midjemåttet. Forskarna kunde där se att tarmfloran förändras vid sjukdomar som typ 2-diabetes och att den är en faktor som kan bidra till fetma och hjärtkärlsjukdomar.
I studien fick deltagarna under tre dagar äta bröd bakat på kornkärnor, vilket förbättrade blodsockret hos vissa personer, medan andra inte alls svarade på kostförändringen.
De som fick positiva effekter visade sig ha fler av en grupp bakterier som kallas prevotella. Genom att tillföra dessa bakterier kan blodsockereffekten förbättras även hos de som tidigare inte haft ökade proportioner av prevotella, menar forskarna.
– Våra fynd visar tydligt på hur viktigt samspelet mellan tarmfloran och dieten är för att förstå vår ämnesomsättning i hälsa och sjukdom. Resultatet kan bidra till att förklara varför vi svarar så individuellt på olika kostbehandlingar, säger professor Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.