Samtliga partier vill individanpassa bröstcancerscreeningen
Hem NYHETERCANCERVÅRD Samtliga partier vill individanpassa mammografiscreeningen

Samtliga partier vill individanpassa mammografiscreeningen

Publicerat av: Redaktionen

Det råder bred samstämmighet bland riksdagens åtta partier att vården för bröstcancerdrabbade bör förbättras.

Samtliga partier ställer sig bakom behovet att individanpassa mammografiscreeningen så att fler cancrar kan upptäckas tidigt.

Det visar en enkät som genomförts av Bröstcancerförbundet.

– I dag vet vi att risken att drabbas av bröstcancer ser olika ut och att exempelvis cancer i täta bröst inte alltid upptäcks vid mammografi. Screeningprogrammet och de metoder som används behöver individanpassas för att vi ska upptäcka flera cancrar i tid, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande för Bröstcancerförbundet.

I dag erbjuds kvinnor i Sverige mellan 40 och 74 år mammografiscreening vartannat år. Två tredjedelar av alla cancrar upptäcks vid mammografi. En av de starkaste riskfaktorerna för bröstcancer är så kallad brösttäthet, där risken för bröstcancer är 4–6 gånger större för kvinnor med mycket täta bröst. Det är svårare att hitta en cancer med vanlig mammografi om kvinnan har täta bröst. Cirka 10 procent av alla kvinnor i Sverige mellan 40–74 år har mycket täta bröst.

– Tidig upptäckt av bröstcancer är avgörande för att fler ska överleva och att vi ska nå visionen om att ingen ska drabbas av bröstcancer, säger Susanne Dieroff Hay.

Bröstcancerförbundet har inför valet i september frågat partierna i Sveriges riksdag vad de tycker om bröstcancervården. Samtliga partier ställer sig bakom behoven av ett individanpassat screeningprogram. Vad gäller frågan om tillgång till nya effektiva cancermediciner, där Sverige ligger efter andra europeiska länder är det endast Socialdemokraterna som är nöjda med dagens system för införande av nya läkemedel. Undersökningen presenteras i Bröstcancerförbundets medlemstidning Magasin B i juni 2022.

Undersökningen i sin helhet bifogas.

Samtliga partier vill individanpassa bröstcancerscreeningen

Bröstcancer i siffror:

  • Varje timme får en kvinna beskedet bröstcancer
  • 8 000 kvinnor i Sverige per år får diagnosen bröstcancer
  • 80 procent av de drabbade överlever sin cancer
  • Sverige var först i världen med allmän mammografiscreening 1986
  • Två av tre bröstcancrar upptäcks vid mammografi
  • 10 procent av alla kvinnor i Sverige har mycket täta bröst

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>