För närmare en miljon svenskar är artros en smärtsam verklighet.
Artros är en kronisk sjukdom som orsakar stora besvär för den drabbade. Varje år opereras närmare 30 000 personer med protes för sina besvär i höft och knä. Men många av dessa operationer kan kanske undvikas. En ny klinisk studie visar att en tredjedel av patienterna som var inställda på en operation inte längre var intresserade efter sex veckor i ett digitalt behandlingsprogram.
I syfte att undersöka effekten av ett digitalt behandlingsprogram på artrospatienter genomförde Joint Academy i samarbete med Lunds Universitet sin fjärde kliniska studie. Syftet med studien var att undersöka hur många personer med knä- och höftartros som hade besvär allvarliga nog för att vilja genomgå operation, samt om detta förändrades efter sex veckors behandling i ett digitalt program bestående av en kombination av övningar, utbildning och handledning av fysioterapeut.
I studien ingick 458 patienter i åldern 56-68 år, varav 67 procent var kvinnor. Samtliga var diagnostiserade med knä- eller höftartros och fick genomgå det digitala behandlingsprogrammet, innefattande aktiviteter som utförs fem till tio minuter per dag. Av dessa 458 patienter var ca en fjärdedel av åsikten att deras besvär var så pass allvarliga att de ville operera sin led, vid start av behandlingen.
Digitalt behandlingsprogram mot artros minskar intresset av operation
Efter sex veckors behandling uppgav 31 procent av de patienter som initialt ville genomgå en operation att de ändrat sig. Faktorer som påverkat patienternas beslut var smärtnivå, gångförmåga och nivå av livskvalitet. Även om det fanns de som när de gick in i programmet inte ville opereras men hade ändrat sig efter sex veckor och ville opereras, var andelen betydligt lägre (6%).
– Tidigare forskning har visat att digital behandling är effektivt för kronisk sjukdom. Denna studie bekräftar detta och visar att ett strukturerat behandlingsprogram mot artros inte bara minskar smärta och ökar den vardagliga funktionen, utan även kan minska behovet av operation och borde därför erbjudas alla patienter, som ett första steg i artrosbehandlingen, säger Håkan Nero, ansvarig för forskning vid Joint Academy.
Höga kostnader för samhälle och individ
Artros är en kronisk sjukdom som skapar höga kostnader för både samhälle och individ. För alla med artros innebär sjukdomen smärta och en försämrad funktion och livskvalitet. Varje år opereras cirka 30 000 personer med protes för artros i knä eller höft. Denna operation kostar runt 90 000 kr. En minskning av antalet operationer med 30 procent skulle innebära en årlig samhällsbesparing på 810 miljoner kronor, sjukskrivning och rehabilitering ej inräknat.
– En fysioterapeutledd egenbehandling med dessa resultat kan öka tilltron till den drabbades egna förmåga att behandla sin sjukdom och således minska eller skjuta upp patientens behov av ett kirurgiskt ingrepp, säger Håkan Nero, ansvarig för forskning vid Joint Academy.