Hem NYHETER Sekab producerar 65 000 liter handsprit till sjukvården

Sekab producerar 65 000 liter handsprit till sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Kemi- och cleantechföretaget Sekab i Örnsköldsvik ställer om produktionen för att leverera handsprit till sjukvården.

Sekab producerar 65 000 liter handsprit till sjukvården 2

Tomas Nilsson, vd för Sekab.

Detta efter en dispens från Kemikalieinspektionen. Inom en–två veckor räknar Sekab med att ha producerat 65 000 liter handsprit, gjord på etanol från Örnsköldsvik.

– Smittspridningen av coronaviruset måste fördröjas och de äldre skyddas från smitta. Här i Örnsköldsvik har vi en hundraårig tradition av att förädla etanol och självklart vill vi hjälpa till att producera handsprit till sjukvården i detta akuta läge. Nu har vi tack vare ett snabbt agerande från berörda myndigheter fått klartecken att producera både handsprit och desinfektionsmedel, säger Tomas Nilsson, vd på Sekab.

För att företag ska få tillverka och sälja handsprit och desinfektionsmedel krävs att man finns registrerad hos den Europeiska kemikaliemyndighetens, Echa. Med anledning av coronaviruset meddelade den svenska Kemikalieinspektionen under fredagen att man lättar på reglerna och inte kommer att kontrollera om företag finns på Echas lista.

Därför har Sekab beslutat att omedelbart ställa om till produktion av handsprit.
De första 15 000 literna tillverkas i dag fredag.

Efterfrågan på handsprit och desinfektionsmedel är stor inom bland annat sjukvården, och Sekab har redan fått förfrågningar från läkare, kommuner och regioner om att köpa handsprit. Handspriten kommer att fördelas enligt rekommendation från Socialstyrelsen till de verksamheter som har störst behov.

Inom en–två veckor räknar Sekab med att ha producerat 65 000 liter. Handspriten görs av bland annat etanol från bioraffinaderiet Domsjö Fabriker i Örnsköldsvik och produktionen sker med förnybar energi.

Till vardags förädlar Sekab etanol till biodrivmedel och baskemikalier för kemiindustrin, samt utvecklar och levererar teknik för att framställa bland annat etanol från skogsrester och annan cellulosabaserad råvara.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>