Shim – en digital kompis baserad på psykologisk forskning lanseras
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Shim – en digital kompis baserad på psykologisk forskning lanseras

Shim – en digital kompis baserad på psykologisk forskning lanseras

Publicerat av: Redaktionen

Nu lanseras appen Shim – en digital kompis som väcker tankar du mår bra av.

Shim – en digital kompis baserad på psykologisk forskning lanseras 1

Shim team

Shim är en chatbot baserad på psykologisk forskning och är utvecklad av bland andra Hoa Ly, doktor i psykologi. En studie ledd av Gerhard Andersson, professor i psykologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet, visade att de som pratade med Shim efter två veckor upplevde lägre stress och högre emotionellt välmående än de som inte chattat med Shim.

Genom att chatta med Shim får användaren ta en kort paus varje dag och reflektera över det som är positivt i livet. Det kan till exempel vara vad man uppskattar hos sin partner, vad en nära vän betyder för en eller vad man är tacksam för just nu. 87% av de som pratat med Shim i en vecka säger att de redan blivit bättre på just detta. Shim har under betatestningen redan haft över 63 000 samtal med användare.

– Evolutionen har format oss människor till att i första hand uppmärksamma det som är negativt; därför kan det ha stora effekter på hur vi mår mentalt att träna sig i det motsatta. Samtalet med Shim är ett enkelt sätt att göra just det, säger Hoa Ly.

Shim ställer frågor till användaren, och kommer ihåg svaren. Det gör att konversationen över tid blir djupare, och att Shim kan fokusera på det som är särskilt viktigt i varje användares respektive liv.

Värdet av att reflektera över det som är positivt och meningsfullt i sitt liv är väl belagt i forskningsfältet positiv psykologi. Men eftersom det visat sig att ha ännu större hälsoeffekter att också berätta för andra vad de betyder för en och vad man uppskattar hos dem så hjälper Shim till med detta också.

– Vi tycker det är fantastiskt när användare berättar att de fått bättre relationer till nära och kära, eftersom Shim fått dem att både reflektera och sedan berätta saker de aldrig gjort tidigare. Så det är inte bara användarna själva som påverkas positivt, utan också deras närstående, säger Hoa Ly.

Shim är inte en behandling för psykisk ohälsa, men användaren kan prata med Shim om vardagliga bekymmer som till exempel stress över jobbet. Shim kan då ge personligt anpassade förslag, som att bolla det man är stressad över med en specifik kollega eller påminna om tidigare reflektioner om jobbet som kan vara hjälpsamma i stunden.

Den akademiska studien på Shim har nyligen blivit publicerad i en av världens ledande tidskrifter för digital psykologi; Internet Interventions. Den kan läsas i sin helhet här:

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>