Simsen Diagnostics teknik för att mäta patientspecifikt tumör-DNA i blod används i Oncorenas kliniska fas I-II studie
Hem TEKNIK Simsen Diagnostics AB teknik för att mäta patientspecifikt tumör-DNA i blod används i Oncorenas kliniska fas I-II studie

Simsen Diagnostics AB teknik för att mäta patientspecifikt tumör-DNA i blod används i Oncorenas kliniska fas I-II studie

Publicerat av: Redaktionen

Simsen Diagnostics AB och Oncorena AB har ingått ett avtal, där Simsen Diagnostics får uppdraget att mäta cirkulerande tumör-DNA i Oncorenas kliniska fas I-II njurcancerstudie.

Simsen Diagnostics kommer designa individanpassade tester som följer en unik mutationssignatur i varje patient.

Metoden är upp till tio gånger känsligare än konventionell teknik att mäta tumör-DNA i blod vilket bidrar till bättre uppföljning av behandlingseffekt.

Oncorena utvecklar en potentiellt banbrytande behandling för patienter med avancerad njurcancer. Läkemedelskandidaten orellanin, som har en unik verkningsmekanism, utvecklas för organspecifik kemoterapi med potentiellt kurativa fördelar för patienter med avancerad njurcancer som genomgår dialys på grund av njursvikt. Läkemedelskandidatens potential kommer nu även utvärderas genom att mäta förändringar i nivån av cirkulerande tumör-DNA i patientens blod. Rekrytering av patienter pågår och för närvarande kan patienter från Sverige, Danmark, Finland, Norge och Tyskland delta i studien. Fas I-II-studien kommer att omfatta upp till 40 patienter och initialt testas Simsen Diagnostics metod på ett mindre antal patienter. För att komma ner i den högsta känsligheten individanpassas testet som mäter tumör-DNA i blodet. Kort beskrivet så utgår man från tumörvävnad från patienten som man undersöker med en mindre känslig metod. Utifrån resultatet väljer man ut 15–30 olika förändringar i tumören och utvecklar ett test som enbart följer dessa, fast med mycket högre känslighet och i blodet istället för i vävnaden.

  • “Personifierade tester är mycket mer känsliga och specifika jämfört med alternativa metoder att mäta tumörbördan i blod. Det skapar ett bättre test och ger möjlighet att följa tumörens förändring över tid. Resultatet kan vara mycket användbar i läkemedelsutveckling”, säger Gustav Johansson, vd för Simsen Diagnostics.

Simsen Diagnostics teknik för att mäta patientspecifikt tumör-DNA i blod används i Oncorenas kliniska fas I-II studieFDA har beskrivit att de rekommenderat mätning av cirkulerande tumör DNA i tidig läkemedelsutveckling. Simsen Diagnostics bedömning är att i framtiden kan det finnas en möjlighet att även patienter inom sjukvården följs med ett personanpassat test. Redan idag sekvenseras många patienters DNA med breda metoder och med hjälp av de resultaten skulle det gå att skapa patientspecifika tester, vilket skulle kunna leda till att man upptäcker återfall tidigare och styra behandlingen på nya sätt.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>