Simuleringsdag för sjuksköterskor – för lyckat språng rakt ut i verksamheten
Hem HÄLSA Simuleringsdag för sjuksköterskor – för lyckat språng rakt ut i vårdverksamheten

Simuleringsdag för sjuksköterskor – för lyckat språng rakt ut i vårdverksamheten

Publicerat av: Redaktionen

Genom en unik samverkan får nyanställda på Kirurgkliniken på NÄL möjlighet att delta i en introduktionsdag, där de kan öva på realistiska scenarier i simulerad miljö.

Syftet med dagen är att förbereda sjuksköterskorna genom arbetsintegrerat lärande (AIL), så att de blir bättre rustade för att möta vardagen i vårdverksamheten.

Dagens första patient heter Bengt och han mår inget vidare. Därför har han åkt in akut till sjukhus och har hamnat på kirurgkliniken. Varför mår han dåligt? Vad har undersökts på akuten? Hur går man vidare och hur ska man prioritera vilka undersökningar eller åtgärder som ska göras härnäst? Detta är inte så enkelt som man kan tro. Felprioritering kan ge oönskad effekt och i värsta fall kan patientens tillstånd försämras. Här gäller det att hålla huvudet kallt, arbeta metodiskt och att kunna läsa av situationen.

Simuleringsdag för sjuksköterskor – för lyckat språng rakt ut i verksamhetenSom en del i introduktionsprogrammet för nyanställda sjuksköterskor på kirurgkliniken erbjuder NU-sjukvården en dag med övningar och simuleringar på Högskolan Väst. Introduktionsdagen är förlagd på Kliniskt Lärandecentrum, KLC, där nyexaminerade sjuksköterskor arbetar med rutinerade sjuksköterskor och några av Högskolan Västs lärare. Under dagen presenteras två fiktiva fall, där sjuksköterskorna ska ställa frågor som leder till att de kan ge en patientsäker vård.

Verklighetstrogen miljö

Praktiska moment varvas med reflektion, frågor och erfarenheter – i en verklighetstrogen miljö. Det här är verkligen arbetsintegrerat lärande, vilket också kännetecknar Högskolan Väst. Mathilda Nordberg är nyexaminerad sjuksköterska och har redan hunnit jobba en vecka på Avd 63 (KAVA) på NÄL. Hon tycker att introduktionsdagen har varit väldigt givande, på flera sätt.

– Det är skönt att gå igenom, att reflektera, öva, bolla och fundera. Och att få bekanta sig med redskapen vi har att tillgå. Och det är värdefullt att få lära av rutinerade sjuksköterskor med erfarenhet, säger Mathilda.

Stärka nya medarbetare

Under dagen medverkar Kim Jannborg – erfaren sjuksköterska som jobbat nio år inom NU-sjukvården. Han är lugn och pedagogisk och bollar med de andra kring metodik och dosering av läkemedel. Här kan man förstå känslan av osäkerhet hos de nyexaminerade. Det är två helt olika saker att läsa vad som teoretiskt ska fungera och att ha en samlad erfarenhet i ryggen och ha arbetat upp en intuition.

– Med den här dagen vill vi stärka våra nya medarbetare så att de känner sig mer trygga i sin roll på kirurgkliniken, säger Kim.

Under dagen medverkade Kim Jannborg, sjuksköterska på avd. 63, Camilla Hansson, sjuksköterska i palliativa teamet, Josefina Söderblom, ansvarig för KLC, Högskolan Väst och Catrine Ekre, adjungerad klinisk adjunkt, AKA, kirurgkliniken.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>