Region Västerbotten först ut med hemprovtagning för covid-19-antikroppar tillsammans med Capitainer
Hem COVID-19 Region Västerbotten först ut med hemprovtagning för covid-19-antikroppar tillsammans med Capitainer

Region Västerbotten först ut med hemprovtagning för covid-19-antikroppar tillsammans med Capitainer

Publicerat av: Redaktionen

Stockholm 25 februari, 2021. Capitainer meddelade i dag att Region Västerbotten blir den första regionen att använda Capitainers kit för hemprovtagning, qDBS, vid antikroppstest för covid-19.

Region Västerbotten först ut med hemprovtagning för covid-19-antikroppar tillsammans med Capitainer

Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten; Foto: Jan Alfredsson/Region Västerbotten.

Vuxna personer kommer att kunna beställa kitet online via 1177 i samarbete med Direkttest.se.

Personer över 16 år i Region Västerbotten kommer, med start den 1 mars, att kunna testa sig för antikroppar mot covid-19 i hemmet. Istället för att åka till en vårdmottagning kan de beställa Capitainers provtagningskit online via 1177.se och få det hemskickat med vanlig post via Direkttest.se. Testet utförs hemma och skickas sedan med vanlig post till ett laboratorium för analys. Svaret får man genom att logga in på Direkttest.se. Erbjudandet som utvecklats i Västerbotten öppnar för att övriga regioner i Sverige kan följa efter.

Initialt när projektet startade var det för att dels göra det möjligt för högriskgrupper eller individer i glesbygd att kunna testa sig hemma, och dels för att underlätta för den redan pressade vårdverksamheten. Det menar Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

”Det här är ett viktigt steg framåt! Nu när ett ackrediterat laboratorium har validerat ett hemprovtagningstest för klinisk användning har vi möjlighet att erbjuda befolkning hemtester även för antikroppar”, säger Gunilla Persson.

Möjligheten att testa sig själv hemma underlättar också för personer som har svårt att ta sig till en vårdmottagning på grund av sjukdom eller långt avstånd.

Region Västerbotten först ut med hemprovtagning för covid-19-antikroppar tillsammans med Capitainer

Julia Wigren Byström, vd för Xerum; Foto: Emil Byström.

”Capitainers hemprovtagningskit är en idealisk lösning på utmaningen med covid-19-testning i glesbefolkade områden med stor andel äldre ensamboende som i Västerbotten”, menar Julia Wigren Byström, vd för Xerum som kommer genomföra analyserna av testerna på det ackrediterade laboratoriet. ”Att möjliggöra för hemprovtagning ökar patienttryggheten, är bra för miljön, sparar pengar och resurser samt bidrar till regionens mål om lika vård för alla. Hemprovtagningskitet är enkelt och säkert att använda. Analysresultaten är av samma kvalitet som analysresultaten baserade på venöst blod, det vill säga blod från armvecket”, säger hon.

Capitainers vd Christopher Aulin hoppas att flera vårdgivare, både i Sverige och i Europa, kommer att följa Region Västerbottens exempel och erbjuda befolkningen hemprovtagning av antikroppar mot covid-19.  Han tror också att antikroppstester kommer att kunna spela en viktig roll när det gäller att övervaka vaccinernas effekt.

“Vi vet att laboratorierna har varit hårt pressade under covid-19-pandemin. Den validerade metoden som Region Västerbotten skapat tillsammans med Umeå Universitet öppnar upp för andra regioner att också kunna erbjuda enkel och säker klinisk hemprovtagning för antikroppsanalys”, säger Christopher Aulin.

Om hemprovtagning med qDBS

Capitainers produkt qDBS bygger på DBS-teknik (Dried Blood Spot) och är utvecklad av forskare inom nanteknologi vid KTH i samarbete med forskare från KI. Till skillnad från andra lösningar som bygger på DBS säkerställer qDBS att man får en exakt mängd blod, vilket ger mer tillförlitliga analysresultat och möjliggör fler användningsområden. Provtagningskortet kan transporteras till ett laboratorium med vanlig post utan att kyl- eller specialförpackningar behöver användas.

Källa och för mer information besök https://capitainer.se/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>