Hem NYHETER Sjuksköterskestipendium för att uppmärksamma idéer och lösningar relaterat till COVID-19

Sjuksköterskestipendium för att uppmärksamma idéer och lösningar relaterat till COVID-19

Publicerat av: Redaktionen

Under HM Drottning Silvias beskydd kommer en internationell utmärkelse att delas ut för att lyfta spetskompetens inom COVID-19.

Sjuksköterskestipendium för att uppmärksamma idéer och lösningar relaterat till COVID-19 2

HM Drottning Silvia och stipendiater i Queen Silvia Nursing Award ceremonin på Kungliga Slottet i Stockholm i 2019

Queen Silvia Nursing Award kommer under hösten 2020 att lyfta sjuksköterskor och deras idéer och lösningar som fokuserar på utmaningarna med COVID-19 som vi under våren har sett I Sverige, Finland, Polen, Tyskland och Litauen. Stipendiet är öppet för sjuksköterskestudenter och alla legitimerade sjuksköterskor i dessa fem länder som ansöker med en ide eller lösning som fokuserar på COVID-19 i vårdmiljöer. Nominering av vänner/kollegor kommer också att tillåtas.

Queen Silvia Nursing Award delar ut ett stipendium på 6000 Euro till varje stipendiat och ett skräddarsytt besöksprogram hos våra partners i respektive land. Diplomet delas traditionsenligt ut av HM Drottning Silvia vid Queen Silvia Nursing Award ceremonin på Kungliga Slottet i Stockholm varje vår.

COVID-19 fokus

I och med att Världshälsoorganisationen (WHO) utsåg 2020 till att vara “Sjuksköterskans och barnmorskans år” är det under året ett ökat fokus på sjuksköterskor under den pågående Coronapandemin.

“Sjuksköterskans avgörande roll har aldrig blivit prövad så grundligt som den har blivit i år under COVID-19 krisen” säger Petra Tegman, VD på Swedish Care International, en av grundarna till Queen Silvia Nursing Award.

Petra Tegman är specialistutbildad sjuksköterska inom palliativ vård och demensvård med mer än 20 års erfarenhet. Hon fortsätter, “Som sjuksköterska återvände jag till vården i början på mars för att ta hand om äldre som smittats av COVID-19. Många delar av äldreomsorgen och vården har förändrats på kort tid, och kreativiteten hos de som står i frontlinjen – sjuksköterskorna – behövs mer än någonsin tidigare”.

“Det var ett naturligt beslut för oss och våra partners St Anna-Stift i Tyskland, Medicover Foundation i Polen, Addere Care i Litauen och Konstsamfundet i Finland att fortsätta lyfta innovativa omvårdnads idéer med ett COVID-19 fokus. Engagemanget och bidragen från dessa sjuksköterskor som hanterar denna enorma hälsoutmaning bör delas och spridas brett”

Stöd från Hennes Majestät Drottning Silvia

Queen Silvia Nursing Award instiftades 2013 och var en gåva till HM Drottning Silvia på hennes födelsedag. Stipendiater fortsätter att lyftas årligen på HM Drottningens födelsedag den 23 december.

HM Drottning Silvias långvarig arbete och stöd till äldreomsorgen och demensvården startade redan på 1990-talet när Drottningens mamma diagnostiserades med en demenssjukdom. HM Drottningen lånade då ut sitt namn till stöd för ett antal svenskar initiativ inklusive hennes stiftelse Stiftelsen Silviahemmet som tillhandahåller och utbildar inom demensvård genom bland annat certifieringsprogram, Dementia Forum X, ett globalt toppforum som anordnas vartannat år på Kungliga slottet i Stockholm, samt SilviaBo – ett innovativt bostadsprojekt som ger säkra och prisvärda hem för par där en person har en kognitiv funktionsnedsättning. Som ett erkännande av HM Drottningens engagemang för de äldre generellt och personer med demenssjukdom specifikt, utsågs Drottningen till hedersambassadör för Alzheimer’s Disease International i december 2018.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>