Hem NYHETER Sjukvården öppnar plånboken på glänt för cochleaimplantatvården i VGR

Sjukvården öppnar plånboken på glänt för cochleaimplantatvården i VGR

Publicerat av: Redaktionen

Mer pengar från sjukvården?

Sjukvården öppnar plånboken på glänt för cochleaimplantatvården i VGR 3Strax innan årsskiftet kom det glädjande beskedet att sjukvården i VGR skjuter till 5 Mkr till uppgraderingar till nyare CI-teknik för patienter bosatta i Västra Götaland, som HÖR med cochleaimplantat. Det är naturligtvis glädjande efter år av kamp från Barnplantorna och enskilda patienter, föräldrar till barn som HÖR med CI samt vuxna med CI. Skall vi då vara glada och tacksamma? Kanske inte!

Barnplantorna har under flera år påpekat det ohållbara att bedriva offentligfinansierad behandling inom ramen för gemensam välfärd om inga finansieringsplaner eller konsekvensanalyser görs. Behandling med cochleaimplantat är ett extremt tydligt exempel på den handfallenhet som existerar när vårdpolitiker styr vården. Behandling med cochleaimplantat är synnerligen kostnadseffektiv utifrån ett samhällsperspektiv.

Nu har sjukvården gläntat på plånboken och skjutit till 5 Mkr, men vad innebär det rent konkret? Följande konsekvensanalys kommer från Koncernkontoret/VGR och den tål att upprepas

”Det finns behov att inom rimlig tid byta ut äldre processorer efter sju år mot nya processorer. Nuvarande behov av processorsbyten är 200 st under 2019. Från 2020 och de närmaste 7 åren är behovet 110 processorsbyten per år. Kostnaden per år för 110 processorsbyten är 7 150 000 kr.”

Var är konsekvensanalys och handlingsplan?

Sjukvården gläntar på plånboken, men hur ser de på sitt patientansvar – en del i det s.k. samhällsansvaret? 5 Mkr räcker inte för att förse de som borde erhållit uppgradering under 2019 med processorer med ny streamingteknik för större delaktighet att HÖRA och HÖRA TILL.

Barnplantorna i egenskap av patientorganisation upprepar

  • behovet av handlingsplan från sjukvården för trygg behandling under livstiden för de som HÖR med cochleaimplantat (barn, vuxna)
  • om finansiering inte kan åstadkommas måste sjukvården trygga CI-patienternas fortsatta behandling på annat sätt, som via medfinansiering eller leasingavtal med leverantörerna.

Det är dags att sjukvården ser till det allra bästa för patienterna istället för utifrån politiskt kortsiktiga beslut. Behovet av ärlighet från politiker som styr sjukvården uttrycktes tydligt av Dr Mats Reimer nyligen i en debattartikel i Dagens Samhälle. Han sa

.. troligen kommer vi behöva betala mer, antingen via skattsedeln eller ur egen ficka, direkt eller indirekt via försäkringar. Man önskar att politikerna blir mer ärliga kring detta. I retoriken lovas befolkningen en Rolls-Royce men vården får bara pengar som räcker till en begagnad folkvagn.

Å Patienternas vägnar TACKAR Barnplantorna för tillskottet på 5 Mkr till uppgradering för ett fåtal patienter med CI vid Sahlgrenska Universitetssjukhusets CI-verksamhet. Nu är det upp till SU/CI-enheten att välja ut de som erhåller en uppgradering till ny CI-teknik med möjligheter till s.k. streaming för ökad livskvalitet och möjligheter att HÖRA och HÖRA TILL.

Men är Barnplantorna tacksamma? Svaret är naturligtvis NEJ! Vi inväntar fortsatt långsiktig handlingsplan och konsekvensanalys för behandlingen med cochleaimplantat vid Sahlgrenska Universitetssjuhuset.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>