SAS-personal som står utan arbetsuppgifter på grund av den rådande Coronapandemin erbjuds nu en kort sjukvårdsutbildning vid Sophiahemmet Högskola.
Tanken är att de med sina nya kunskaper ska kunna avlasta vården som står inför stora utmaningar.
– Det finns otroligt kompetenta personer, till exempel på SAS, som direkt efter avslutad utbildning kommer att kunna avlasta sjukvården så att läkare och sjuksköterskor i än högre grad kan ägna sig åt att vårda patienter. Detta är en samhällsinsats som vi alla måste bidra till, säger Johanna Adami som är rektor vid Sophiahemmet Högskola.
Utbildningen är tre dagar lång och sker digitalt där teoretiska och praktiska delar blandas. I teorin ryms kunskap om infektionssjukdomar, patientsekretess, hygien och omvårdnadsmetoder.
I den praktiska delen lärs det ut hur man ger information till patienter och anhöriga, rengör material och hjälper till med administrativa uppgifter.
Kunskaper som kommer väl till pass inom vårdsektorn och inte minst våra sjukhus, som har ett stort behov av personalresurser den närmaste tiden. Om pilotprojektet faller väl ut är förhoppningen att kunna bredda utbildningen ytterligare till att omfatta många flera personalgrupper och arbetsgivare.
Sjukvårdskursen sker i regi av Sophiahemmet Högskola i samarbete med SAS, Novare och med finansiering av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse:
SAS har välutbildad personal som är väl förberedd på att möta oväntade och utmanande situationer lugnt och metodiskt och med mycket hög servicekänsla, alltid med säkerheten som högsta prioritet.
Sophiahemmet Högskola har lång erfarenhet av att bedriva utbildning och anpassa den efter behov och situation. Sophiahemmet har en verksamhet med både sjukvård och utbildning som verkar under en och samma huvudman och kan därför snabbt kvalitetssäkra såväl utbildning som rekrytering till sjukvården.
Novaregruppen är ett av Sveriges största HR-hus. Bland bolagen märks Novare Potential som under flera år framgångsrikt rekryterat till utbildningar och projektlett dessa med gott resultat.
Wallenbergstiftelserna har under många år anslagit medel för allmännyttan – med fokus på grundforsking och utbildning med “landsgagneligt fokus” – och har de senaste 10 åren anslagit 19 miljarder kronor till forskning och utbildning.