Skellefteå, Luleå, Piteå och Umeå bytte värdefulla erfarenheter inom vård och omsorg
Hem HÄLSA Skellefteå, Luleå, Piteå och Umeå kommun bytte värdefulla erfarenheter inom vård och omsorg

Skellefteå, Luleå, Piteå och Umeå kommun bytte värdefulla erfarenheter inom vård och omsorg

Publicerat av: Redaktionen

Hur får vi en trygg och säker vård och omsorg och vad kan vi lära av varandra?

Det var utgångspunkterna när representanter inom vård och omsorg från Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå kommun träffades på Medlefors folkhögskola för att utbyta erfarenheter med varandra.

Kompetensförsörjningen inom vård och omsorg är en gemensam utmaning för alla landets kommuner och just nu är den extra stor i Norr- och Västerbotten.

­– Utifrån de nya etableringarna här i norr har vi samma utmaningar och det är viktigt att kraftsamla kring det vi kommer att vara med om de närmaste åren. Vi fyra kommuner vill alliera oss i vissa frågor och göra saker tillsammans, säger Katarzyna Wikström, förvaltningschef för socialkontoret i Skellefteå kommun.

Skellefteås vård- och omsorgschef Ejja Häman Aktell var den som tillsammans med Luleås socialchef Gabriella Sjöström initierade erfarenhetsutbytet. Under två dagar har ett 30-tal chefer, ekonomer och verksamhetsutvecklare inom vård och omsorg i de fyra kommunerna delat utmaningar, erfarenheter och idéer med varandra.

– Vi ville jobba med trygg och säker vård, omsorg och stöd på ett bra sätt tillsammans. Samskapandet i dialogerna har varit det viktigaste och det har gett kreativitet, energi och lust och hopp för framtiden. Det är bara tillsammans som vi kan hitta kraft till att jobba vidare och utveckla våra verksamheter, säger Ejja Häman Aktell.

Skellefteå, Luleå, Piteå och Umeå bytte värdefulla erfarenheter inom vård och omsorgHon får medhåll av Katarzyna Wikström.

– Vi har verkligen samma utmaningar och jag tror vi har hittat lite olika lösningar, så det bästa med de här dagarna är att man kan ge och ta av varandra och tillsammans hitta nya sätt att hantera de gemensamma utmaningarna.

Förutom att ta del av varandras erfarenheter gjordes studiebesök på kommunens Lärcentra på Brogården samt på Sara kulturhus.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>