Hem NYHETERCANCERVÅRD Sökandet efter nya behandlingsmetoder och tidigare upptäckt av pankreascancer prisas!

Sökandet efter nya behandlingsmetoder och tidigare upptäckt av pankreascancer prisas!

Publicerat av: Redaktionen

Daniel Öhlund, läkare, biträdande lektor, vid Umeå Universitet, Wallenberg centrum för molekylär medicin och Institutionen för strålningsvetenskaper får Svenska Läkaresällskapets pris för bästa vetenskapliga projektansökan: ”Targeting Tumor-Stromal Interactions in Pancreatic Cancer”.

Sökandet efter nya behandlingsmetoder och tidigare upptäckt av pankreascancer prisas! 2

Daniel Öhlund. Fotograf: Mattias Pettersson

I Sverige insjuknar 1 000 individer varje år i pankreascancer, och i stort sett lika många avlider av sjukdomen årligen. Sjukdomen upptäcks sent, och majoriteten kan därför inte genomgå kirurgi, den enda potentiellt botande behandlingen som finns att tillgå. För spridd sjukdom finns tyvärr inga effektiva behandlingsalternativ.

– Pankreascancer har mycket dålig prognos, och sjukdomen förutspås innan 2030 bli den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterad död i världen, säger Daniel Öhlund, vinnare av årets bästa vetenskapliga projektansökan. Behovet av nya behandlingsmetoder och tidigare upptäckt är därför av yttersta kliniska relevans.

Daniel Öhlund och hans forskargrupp hoppas hitta nya metoder att angripa sjukdomen genom att identifiera interaktioner mellan cancercellerna och det omgivande tumörstromat (tumörbindväven) som är viktigt för tumörcellernas överlevnad.

– Pankreastumörer är uppbyggda av ett komplext tumörstroma, som förser pankreascancercellerna med viktiga signaler som reglerar cancercellernas överlevnad och behandlingsmotståndskraft. Vi vill studera dessa i detalj, för att sedan kunna utveckla behandlingsstrategier där viktiga interaktioner mellan tumörstromat och cancercellerna blockeras, säger Daniel Öhlund. Om vi lyckas kommer nya klasser av läkemedel mot pankreascancer att kunna utvecklas och nya sätt att detektera tumören att presenteras, avslutar Daniel Öhlund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>