Sommarlov, sol och semestrar leder till ett ökat tryck på 112.
Trycket väntas bli ännu högre under midsommar, men rekord slogs redan förra helgen 17 juni med 17 503 samtal under ett dygn.
– Midsommarhelgen är alltid intensiv för oss, men de volymer vi såg förra helgen slog alla gamla rekord. Alla som inte ringer i onödan nu gör en samhällstjänst, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef SOS Alarm.
Förra helgen bjöd på solsken och värme runt om i landet tillsammans med sommarlovsavslutningar och studentfiranden. Lördag 17 juni slogs nytt rekord i antal 112-anrop på ett dygn. Med 17 503 samtal var det 130 fler anrop än det tidigare dygnsrekordet under nyårsdagen 2010.
Högt tryck väntas i år igen
Under midsommar förra året inkom nästan 14 800 samtal, vilket motsvarar 25 procent fler nödsamtal jämfört med ett vanligt lördagsdygn. Till årets midsommarfirande förbereder SOS Alarm inför ett ökat tryck, inte minst med bas i att det redan inkommit 45 000 fler samtal i juni jämfört med 2022.
– Det är ett ökande samtalstryck till 112, och det är viktigt att enbart ringa till oss när nöden verkligen kräver det. Under våren har vi trots ett mycket högt tryck på nödnumret lyckats sänka svarstiderna till ett snitt på 12,5 sekunder. Det är vi stolta över och kommer fortsätta att arbeta hårt för att leverera rätt hjälp i rätt tid till alla som verkligen behöver det, säger kommunikationschef Staffan Ekengren med hänvisning till att en tredjedel av 112-samtalen är felringningar.
SOS Alarm tackar alla som inte ringer i onödan
Varje dag får SOS Alarms operatörer ta emot samtal från personer som exempelvis larmar om en redan rapporterad händelse, har ett icke-akut vårdbehov eller vars mobil fickringt 112 i onödan.
Nu inleder SOS Alarm en kampanj som tackar alla som inte ringer 112 i onödan. En undersökning genomförd under våren av Mistat på uppdrag av SOS Alarm visar att 100 procent av svenskarna vet vilket nummer man ska ringa i akuta lägen. Trots detta ligger antalet felringningar och icke-akuta samtal på mer än 30 procent – ungefär 1 miljon samtal om året.
– Vi vill säga tack till alla som inte ringer i onödan i midsommar. Det gör att de som verkligen är i nöd får hjälp snabbare. Att inte ringa i onödan räddar liv, berättar Staffan Ekengren som uppmanar alla att ta reda på vilka nummer du ska ringa, före olyckan eller krisen slår till.
Det finns flera verktyg som allmänheten kan använda och som hjälper till att förhindra felringningar.
– Vi kan tillsammans minska trycket på nödnumret genom att ladda ner 112-appen som informerar om pågående händelser och genom att stänga av den automatiska funktionen på mobiltelefonen som gör att 112 kontaktas i onödan, säger Staffan Ekengren.
Fakta: Ring rätt nummer i midsommar
112: Nödnumret 112 ska användas vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö. Via 112 når du även jourhavande präst vid behov.
113 13: Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan du vända dig för att ge och få information om större olyckor och kriser.
1177: Ring 1177 om du eller någon anhörig blivit sjuk och behöver rådgöra med en sjuksköterska eller om du vill få hjälp med att hitta rätt i vården. (Vid akuta, livshotande tillstånd ska du alltid ringa 112).
114 14: Ring 114 14 för alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser.