Sös inför en modern struktur för ledning och styrning och satsar på digitalisering
Hem COVID-19 Sös inför en modern struktur för ledning och styrning och satsar på digitalisering

Sös inför en modern struktur för ledning och styrning och satsar på digitalisering

Publicerat av: Redaktionen

En intensiv sommar har sedan länge övergått i höst.

På Södersjukhuset pågår ett omfattande arbete med att se till att vi står bättre rustade inför kommande utmaningar.

Nyligen öppnade vi en permanent covidavdelning som ger oss möjlighet att snabbare ställa om vid ökat inflöde av patienter. Samtidigt satsar vi på digitalisering och inför en modern struktur för ledning och styrning av sjukhuset.

Den 23 september fick vi äntligen inviga den nya neonatalavdelningen på Södersjukhuset. Lokalerna som tidigare innehöll vuxenakuten är totalrenoverade och anpassade för att ta emot våra allra yngsta patienter och deras föräldrar. För medarbetarna betyder det bättre förutsättningar att arbeta ergonomiskt och för våra patienter får vi nu större möjligheter till samvård som minimerar separationen av förälder och barn.

Vi har också nyligen öppnat en permanent covidavdelning inom internmedicin för de som är i behov av sjukhusvård på grund av covid-19. Det är en akut internmedicinavdelning som snabbt och flexibelt kan konverteras och som ger oss möjlighet att vara bättre förberedda vid ökat inflöde av patienter.

Sös inför en modern struktur för ledning och styrning och satsar på digitalisering

Mikael Runsiö, vd för Södersjukhuset

På Sös har vi en lång tradition av arbete med ständiga förbättringar som ska komma patienten och medarbetaren till nytta. Som en konsekvens av pandemin har vi sett över vår struktur för ledning och styrning av sjukhuset, med målet att bli mer effektiva och få ett bättre samarbete mellan olika verksamhetsområden och stödfunktioner. Den nya strukturen innebär att åtta kommittéer samt ett antal utskott kommer att arbeta med sjukhusets gemensamma frågor. Sös ledningsgrupp har också fått ett tydligare fokus på omvårdnad och hälsoprofessioner.

Ett annat område där vi just nu gör stora satsningar är digitalisering. Syftet med satsningen är att öka tillgängligheten och hjälpa patienten med rätt typ av vård vid rätt tillfälle. Satsningen ska också leda till att medarbetare ska kunna lägga mer tid på kvalificerade uppgifter och mindre på sådant som kan automatiseras. På så sätt kan vi förbättra och förenkla både för patienten och för medarbetaren.

Bemötande och värdegrundsfrågor har alltid varit viktiga på Sös, därför är det särskilt glädjande att ta del av resultatet från årets nationella patientenkät. Hela 97,2% av patienterna i öppenvården har svarat positivt på frågan om de kände sig bemötta med respekt och värdighet oavsett: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Fler än 9 av 10 patienter inom öppenvården (93,7%) och slutenvården (90,7%) har svarat positivt på frågan om de skulle rekommendera mottagningen/vårdenheten på sjukhuset till någon annan i samma situation.

Södersjukhuset är ett sjukhus med ett stort utbildningsuppdrag och med forskning i framkant och det känns väldigt roligt att vi har Sveriges första kvinnliga professor i handkirurgi hos oss. Grattis Marianne Arner!

Enligt SYLF:s årliga AT-rankning klättrar Södersjukhuset mest av Sveriges sjukhus och går från plats 57 till 15. Det är den bästa placering ett sjukhus i Region Stockholm uppnått på över ett decennium – och det bästa resultat Sös nått sedan mätningarna startade! Det är verkligen något vi ska vara stolta över.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>