Hem NYHETERCANCERVÅRD Stockholmsbolag redo att revolutionera cancervården

Stockholmsbolag redo att revolutionera cancervården

Publicerat av: Redaktionen

I dag lanserar life science-bolaget iCellate Medical en metod som ska hjälpa läkare att sätta in rätt behandling för diagnostiserade cancerpatienter.

Stockholmsbolag redo att revolutionera cancervården 3Metoden går ut på att analysera tumörceller eller tumör-dna i blodet och utifrån det fastställa exakt vilka genförändringar som orsakat cancer.

Upptäckten har potential att revolutionera cancervården.

– I dag fokuserar vården mest på i vilket organ som cancer har uppstått i en patient. Vår teknik tittar på grundorsaken – själva spridningsmekanismen hos cancer, säger iCellates vd, Pelle Redare.

Den tjänst som nu lanseras – genetisk cancerutredning – ger läkare en fullödig bild av en patient utan några kirurgiska ingrepp.

Från ett vanligt blodprov kan iCellate urskilja cirkulerande tumör-dna och utifrån det plocka fram unik information om en individs sjukdom. Metoden väntas hjälpa läkare att med stor precision ordinera läkemedel som slår exakt mot de genförändringar som orsakar cancer.

– Historiskt sett används cellgifter som slår brett, men som även skadar friska celler och får patienter att tappa hår och må dåligt, säger Pelle Redare.

– I dag finns det moderna behandlingsmetoder som ofta är mer effektiva och skonsamma för patienterna, men för att säkerställa bra resultat krävs att läkarna först får detaljerad information om deras cancer. Och den kan vi nu ta fram i vårt laboratorium.

Över tjugo år av forskning ligger bakom tekniken och bakom upptäckten står forskare vid Karolinska Institutet och läkare från Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Eftersom tjänsten är helt ny finansieras den inte av skattemedel, men de patienter som vill pröva den kan göra det under förutsättning att de först fått klartecken från sin behandlande läkare. Redan från start erbjuder iCellate tjänsten till alla svenska sjukhus. Företaget har kapacitet att analysera ett hundratal prov i veckan och de patienter som väljer att anlita företaget utlovas svar inom tre veckor.

– Vi tror att tjänsten gör mest nytta om vi kan komma in tidigt i sjukdomsförloppet. Som alltid, när det gäller cancer, är det viktigt att så snabbt som möjligt få till stånd en fungerande behandling, fortsätter Pelle Redare.

Förutom att minska lidandet för patienterna, kan tjänsten också leda till en avsevärd besparing för landstingen. Varje år lägger sjukvården miljarder på cancerbehandlingar som i senare skeden visar sig vara verkningslösa. Dagens lansering av den genetiska cancerutredningen är startskottet på ett intensivt halvår för iCellate. Inom loppet av de kommande sex månaderna kommer företaget att rulla ut ytterligare två tjänster. Senare i höst kommer en andra tjänst där en person kan utreda huruvida hon eller han bär på nedärvda anlag för cancer. Och i början av nästa år kommer en tredje: ett blodprov ur vilket det blir möjligt att upptäcka cancer långt innan personen själv fått några symptom.

Pelle Redare känner stor tillförsikt inför framtiden.

– Det känns skönt att våra produkter lämnar laboratoriet och kommer patienterna till nytta, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>