Hem EVENEMANG Smarta kopplingar mellan wifi och 5g

Smarta kopplingar mellan wifi och 5g

Publicerat av: Redaktionen

Under sommaren har det talats mycket om både stora uppgraderingar på trådlösa nät och på mobilnäten men däremot mindre om hur dessa nät kan samspela. Cisco har visat exempel på hur detta kan gå till.

Under förra veckans konferens Cisco Connect i Stockholm presenterade Cisco en rad lösningar för både videokonferenser, trådlösa nät och samspelet med de kommande och supersnabba mobilnäten som går under namnet 5g.

Smarta kopplingar mellan wifi och 5g 2

Ciscos teknikexpert Peter Jerhamre

Nu i dagarna presenterades den färdiga standarden för den sjätte generationen av wifi, alltså trådlösa nät, och näst på tur väntar en färdigställandet av de så omtalade mobilnäten som går under namnet 5g. Det handlar givetvis om olika tekniker men ändå finns en del gemensamma beröringspunkter anser Ciscos teknikexpert Peter Jerhamre. Hans företag är djupt involverad i det leverantörsoberoende konsortiet Open Roaming där man som namnet antyder verkar för smartare kopplingar mellan mobila nät och trådlösa när.

– Open Roaming gör det möjligt att förflytta sig mellan wifi och 4g eller kommande 5g om man kör wifi-samtal vilket innebär att man kan vara anträffbar på sin 4g-telefon när man lämnar sin wifi-zon.

– Vi bygger ju energieffektiva byggnader idag och där har man ofta minimal instrålning från det publika nätet och då behövs det lösningar som på ett kostnadseffektivt sätt kan ge access till operatörstjänsternas privata anslutningar eller publika wifi-tjänster, säger Peter Jerhamre.

Ciscos kärnverksamhet är nätverk och under senare år handlar allt mer om trådlösa kopplingar. Det senaste exemplet är wifi 6 som började rullas ut under sommaren. Standarden går även under namnet 11ax, som är den elfte generationen och framställs som den största sedan wifi introducerades 1999. Här talas det om fyra gånger högre prestanda med teoretiska topphastigheter på hela 10 Gbit i en accesspunkt.

Smarta kopplingar mellan wifi och 5g 3

Torsten Sagner Radiumhospitalet i Oslo

Bland de branscher som kan dra nytta av wifi 6 och 5g märks området för videokonferenser där allt mer av trafiken går trådlöst. Torsten Sagner ansvarar för Ciscos produktutbud inom konferenssystem och han nämner ett antal exempel på hur produkterna kan användas. Det gäller inte minst Webex som idag är ett paraply för Citrix alla produkter inom samarbeten. Webex används mycket inom högre utbildning där man till exempel kan bygga virtuella klassrum, dela dokument och hantera videokonferenser.

Som exempel på hur videokonferenser används i praktiker nämner Torsten Sagner Radiumhospitalet i Oslo där man sparar tid och pengar genom att snabbt kunna få in experthjälp för bedömningar och medicinska åkommor via video i stället för personligt möte. Bland svenska användare återfinns Myndigheten för skydd och beredskap (MSB) som använder videokonferens för möten som rör helikoptertransporter.

– Tidigare kunde det ta fyra timmar för att fatta beslut om räddnings- eller sjukvårdshelikopter men nu kan man komma till skott på en halvtimme, säger Torsten Sagner.

Många landsting använder Ciscos teknik, inte minst inom hemvården där man exempelvis kan använda en vanlig surfplatta för att kommunicera med patienter på distans.

– Att slippa åka in till sjukhuset för att göra rutinkontroller underlättar både för patient och vårdgivare och inte minst fantastiskt för dem som inte har så nära till närmaste sjukhus och många känner ett lugn över att få se sin doktor även om det är på skärm., säger Torsten Sagner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>