Stor okunskap om hur klimakteriet påverkar arbetslivet – apotekskedjan klimakteriesäkrar verksamheten
Hem UNDERSÖKNING Stor okunskap om hur klimakteriet påverkar arbetslivet negativt – apotekskedjan klimakteriesäkrar verksamheten

Stor okunskap om hur klimakteriet påverkar arbetslivet negativt – apotekskedjan klimakteriesäkrar verksamheten

Publicerat av: Redaktionen

Två av tre kvinnor (64 procent) har upplevt besvär i samband med klimakteriet, där var fjärde kvinna (25 procent) uppger att det påverkat hennes yrkesliv negativt.

Ändå visar en ny Sifo-undersökning att det finns en stor brist på både kunskap och förståelse för hur klimakteriet påverkar arbetslivet.

Med detta som utgångspunkt presenterar Apotek Hjärtat idag sitt nya initiativ ”Klimakteriesäkringen”.

Apotekskedjan vill nu inspirera fler företag till att inte bara göra klimakteriet till en fråga om hälsa utan även om arbetsmiljö.

– För att skapa ett bra arbetsklimat är känslan av trygghet och att bli förstådd oerhört viktigt. Inte minst när livet förändras. Klimakteriet kan vara en sådan period. Och även om det är något som hälften av jordens befolkning går igenom visar undersökningen att det är ett område präglat av stor okunskap, vilket försätter många i en onödigt svår situation – inte minst på arbetsplatser, säger Per Bergman, HR-chef på Apotek Hjärtat.

Vad är klimakteriet? Hur upplevs det? Kan man lindra besvären på egen hand? Och hur påverkas yrkeslivet? Det här är exempel på frågor och områden som samtliga chefer på Apotek Hjärtat kommer att få utbildning inom i apotekskedjans nya satsning att klimakteriesäkra arbetsplatsen. Och det finns ett behov av att fler klimakteriesäkrar arbetsmiljön. Enligt den nya undersökningen uppger fler än varannan person (57 procent) att de inte reflekterat över om klimakterierelaterade besvär har påverkat en kollegas humör, mående eller förmåga att utföra sitt jobb. Det är främst män som uppger detta (64 procent), jämfört med kvinnor (49 procent). Endast tre procent uppger att deras nuvarande arbetsgivare uppmärksammat klimakteriet som ett potentiellt problem för de kollegor som drabbas av besvär under övergångsåldern.

– Friskvårdsstöd som underlättar träning, anpassade arbetstider och samtal är några förhållandevis enkla åtgärder som kan bidra till en mer klimakteriesäkrad arbetsplats, säger Pernilla Ny, barnmorska och disputerad universitetsadjunkt vid Lunds universitet, som tagit fram utbildningen tillsammans med Apotek Hjärtat.

Utbildningen går även igenom att det är viktigt, som arbetsgivare, med tydlig målstyrning där man tillsammans med medarbetaren kan se över arbetsbeskrivningen utifrån den individuella situationen. Utbildningsprogrammet finns fritt tillgängligt för alla svenska arbetsplatser som vill höja kunskapsnivån om klimakteriet på jobbet. Här kan ni ta del av Apotek Hjärtats utbildningsfilm samt göra testet från utbildningen. Materialet har tagits fram av Apotek Hjärtats egna experter tillsammans med Pernilla Ny – disputerad universitetsadjunkt, leg. barnmorska Lunds universitet vid Barnmorskans forskningsområde – som utbildar läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster och barnmorskor om klimakteriet.

https://www.apotekhjartat.se/klimakteriesakringen/

Den nya undersökningens resultat i korthet:
57 procent uppger att de inte reflekterat över om klimakterierelaterade besvär har påverkat en kollegas humör, mående eller förmåga att utföra sitt jobb. Det är främst män som uppger detta (64 procent), jämfört med kvinnor (49 procent).

Endast 3 procent uppger att deras nuvarande arbetsgivare har uppmärksammat klimakteriet som ett potentiellt problem för de kollegor som drabbas av besvär under övergångsåldern.

Den tidigare undersökningens resultat i korthet:
64 procent av kvinnorna som varit i klimakteriet har upplevt besvär/symtom i samband med övergångsåldern.

Stor okunskap om hur klimakteriet påverkar arbetslivet – apotekskedjan klimakteriesäkrar verksamheten25 procent uppger att de besvär/symtom de upplevt i samband med klimakteriet har påverkat/påverkar dem negativt i sitt yrke.

Vallningar/svettningar (68 procent) och sömnproblem (49 procent) uppges vara de klimakterierelaterade besvär/symtom som har haft störst påverkan på ens förmåga att utföra sitt arbete. Var fjärde kvinna (26 procent) uppger även nedstämdhet/depression.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>