Stress terapi över internet
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Stress terapi över internet

Stress terapi över internet

Publicerat av: Redaktionen

Att hantera frågor om stress är inte enkelt.

Stress har bidragit till människans överlevnad i tusentals år och kan hjälpa oss att fokusera eller prestera bättre i stunden. Men när vi upplever stress under längre tid har det en negativ effekt.

Kronisk stress kan skada hjärnan och ge bland annat försämrad koncentrationsförmåga, ”hjärntrötthet” och minnesförlust. Man kan även få kroppsliga symtom som värk i kropp eller huvud.

Ohälsosam stress kan ha en mängd olika orsaker. Den kan bland annat bero på långvarig överbelastning på jobbet, ett krävande familjeliv, ansträngande relationer, ekonomisk osäkerhet, fysiska sjukdomar – och i många fall en kombination av flera orsaker.

Vi är också olika rustade att hantera stress i våra liv och vissa utvecklar lättare stressrelaterad psykisk ohälsa än andra.

Kvinnor drabbas oftare än män – särskilt kvinnor inom vård och omsorg. Även lågutbildade och frånskilda samt personer med små barn eller många barn är särskilt utsatta.

Psykisk ohälsa står för cirka hälften av alla sjukskrivningar och leder i snitt till längre sjukskrivningar än de flesta andra sjukdomar.

Samhällskostnaden för stressrelaterad psykisk ohälsa kan antas uppgå till cirka 25 miljarder kronor per år – och det är bara för sjukpenning och det värdeskapande som inte blir av när en medarbetare är sjukskriven.

Stress terapi över internetLyckas vi minska stressrelaterad psykisk ohälsa kan vi göra skillnad för tusentals personer, stärka välfärden och öka den ekonomiska tillväxten. Och för att lyckas behöver hela samhället hjälpas åt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>