Studenter hackar för hälsan 24-timmar i sträck
Hem EVENEMANG Studenter hackar för hälsan 24-timmar i sträck

Studenter hackar för hälsan 24-timmar i sträck

Publicerat av: Redaktionen

Hack4Health är ett nytt event på Högskolan i Halmstad som ska lyfta fram idéer för hur digital teknologi kan främja människors hälsa. I ett dygnslångt Hackathon-event tävlar lag med olika kompetenser om att göra nya och kreativa hälsoappar.

xfiyacbdtndoa1onzjggDagens hälso- och sjukvårdssystem är uppbyggt för att bota sjukdomar, inte främja hälsa. För hälsa och livskvalitet krävs mycket mer än att gå till doktorn, och nya digitala lösningar är en del av ett hälsosamt samhälle:

– Vi vill att Hack4Health ska bli ett event för alla som är intresserade av digitala hälsoapplikationer. Målet är att lyfta fram kreativa idéer om hur teknologi kan stötta medborgare i alla aspekter av hälsa – och förhoppningsvis göra verklighet av idéerna, säger Anita Sant’Anna, universitetslektor i informationsteknologi och ansvarig för Hack4Health.

Sex lag bestående av studenter har anmält sig till helgens Hackathon. Lagens uppgift blir att, på ett dygn, utforma och göra en prototyp av en webb- eller mobilapp. Appen ska handla om områdena hälsosamt åldrande, föräldraskap och graviditet, ungdomars mentala hälsa eller hälsovård. Fokus ligger på förbättrad hälsa, att öka människors självförtroende gällande deras förmåga att ta hand om sig själva och att ta stöd av andra i samma situation.

Alla som är intresserade av hälsa kan bidra i Hack4Health, och kunskaper i programmering är inte något tvång, så länge kunskapen finns inom laget. Färdigheter inom design, entreprenörskap och personliga erfarenheter är viktiga i tävlingen. Med sig in i Hackathon har deltagarna dessutom sovsäckar och målet att laget jobbar intensivt, på plats på Högskolan, i lite drygt 24 timmar.

Fina priser

De vinnande lagen belönas exempelvis med 3 månaders plats att arbeta på @ Halmstad Business Incubator och 20 000 kronor från ALMI Företagspartner Halland för att utveckla idén. Hälsoteknikcentrum Halland stöttar vinnarna genom ett innovationsprojekt.

Bakom Hack4Health står Högskolan i Halmstad och Göteborgs universitet. Eventet sponsras av Centrum för personcentrerad vård vid Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, ALMI Företagspartner i Halland, Halmstad Business Incubator och EVRY Halmstad.

Hack4Health 2016 är det första som arrangeras på Högskolan i Halmstad. Högskolans satsning. Tema hälsoinnovation omfattar forskning, utbildning och samverkan mellan lärosäte, näringsliv och offentlig sektor. Temat ska bidra med innovativa och hållbara lösningar på samhällsutmaningar inom hälsoområdet. Satsningen ska dessutom stärka lärosätets profil som det innovationsdrivande lärosätet och bidra till ökad välfärd och tillväxt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>