Svenonius: ”Hög tid att regeringen underlättar återhämtningen av ekonomin”
Hem NYHETER Svenonius: ”Hög tid att regeringen underlättar återhämtningen av ekonomin”

Svenonius: ”Hög tid att regeringen underlättar återhämtningen av ekonomin”

Publicerat av: Redaktionen

Handelskammaren presenterade idag sin nya Stockholmsbarometer som visar på en mycket stark huvudstadsekonomi för kvartal två 2021.

Företag börjar anställda igen och se mer positivt på framtiden.

Prognoserna visar att huvudstadsregionen befäster sin historiska roll som landets tillväxtmotor. När ekonomin återhämtas i Stockholmsregionen ger det spridningseffekter för hela landet eftersom länet svarar för cirka 40% av Sveriges totala BNP-tillväxt. Men trots att Stockholmsregionens ekonomi är på väg mot en återhämtning, finns det fortfarande allvarliga problem som hämmar utvecklingen. Många företag uppger svårigheter med att rekrytera och långtidsarbetslösheten biter sig fast.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) menar att regeringen kan och bör göra mer för att underlätta återhämtningen i huvudstadsregionen:

– Det är positivt att Stockholmsregionen börjar återhämta ekonomi och utveckling. Men inget är ett självspelande piano. Det är hög tid att regeringen vidtar en rad åtgärder som stärker Stockholmsregionens konkurrenskraft och påskyndar återhämtningen av ekonomin. Dels handlar det om att ta krafttag mot gängskjutningar som slår hårt mot vår långsiktiga konkurrenskraft. Dels genom att de kvarliggande restriktionerna lyfts för fullvaccinerade. Snart har 60 procent av den vuxna befolkningen i Stockholmsregionen fått två doser. Det ger ett mycket gott skydd mot svår sjukdom och död i covid-19. Vaccinet är vägen ur pandemin, och det måste regeringen göra allvar av, säger Svenonius.

Svenonius: ”Hög tid att regeringen underlättar återhämtningen av ekonomin”

Från Handelskammarens presentation av Stockholmsbarometern, 18/8

Handelskammarens näringslivspanel visar ett samlat lågt förtroende för regeringens företags- och näringslivspolitik. En återkommande åsikt från företagen i undersökningen är att lätta restriktionerna för färdigvaccinerade.

– Om de som fått två doser tillåts återvända till arbetet, gå på fotboll, konserter och teater, restauranger och biografer kommer de branscher som haft det oerhört tufft under pandemin äntligen kunna återhämta sig. Men då måste regeringen sluta släpa benen efter sig och fatta beslut om vaccinpass, avslutar Svenonius.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>