Svenska Läkaresällskapet prisar Katrine Riklund för utvecklingen av ny bildmetodik
Hem NYHETERFORSKNING Svenska Läkaresällskapet prisar professor Katrine Riklund för utvecklingen av ny bildmetodik

Svenska Läkaresällskapet prisar professor Katrine Riklund för utvecklingen av ny bildmetodik

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Läkaresällskapet har beslutat att tilldela professor Katrine Riklund vid Umeå universitet, Tage Sjögrens pris, för hennes betydande insatser inom den radiologiska bilddiagnostiken.

Pristagaren belönas med 75 000 kronor.

Katrine Riklund, professor vid Umeå universitet, Institutionen för strålningsvetenskaper samt överläkare vid Bild- och funktionsmedicin, Norrlands universitetssjukhus, belönas för att hon i sin forskning på ett enastående sätt kombinerat sina två specialiteter, radiologi och nuklearmedicin.

Svenska Läkaresällskapet prisar Katrine Riklund för utvecklingen av ny bildmetodik

Katrine Riklund, professor vid Umeå universitet, Institutionen för strålningsvetenskaper samt överläkare vid Bild- och funktionsmedicin, Norrlands universitetssjukhus.

Katrine har både nationellt och internationell drivit utvecklingen av en ny bildmetodik benämnd ”Hybrid Imaging”. Metoden har utvecklats genom extensiv forskning och kombinerar radiologisk morfologi och nuklearmedicinsk molekylär funktion som bidragit till betydande förbättring och precision av diagnostik och behandling inom ett flertal sjukdomstillstånd.

Forskningen har även visat sig vara av stor betydelsefull inom behandlingsuppföljning. Katrine har även under lång tid varit nationellt drivande för att på ett inspirerande sätt sprida etablerad och ny kunskap till nya och erfarna kollegor.

Prisutdelning äger rum den 8 november 2022 under Svenska Läkaresällskapets Årshögtid.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>