Svenska myndigheter, företag och forskningsinstitut i Indien stärkt hälsosamarbete
Hem NYHETERFORSKNING Svenska myndigheter, företag och forskningsinstitut i Indien stärkt hälsosamarbete

Svenska myndigheter, företag och forskningsinstitut i Indien stärkt hälsosamarbete

Publicerat av: Redaktionen

Över 20 svenska statliga myndigheter, hälsoföretag och forskningsinstitut reser idag till Indien för att möta indiska myndigheter och potentiella kunder inom den indiska hälso- och sjukvårdssektorn.

Hälsa är Sveriges näst största exportkategori och syftet med resan är att utforska affärsmöjligheter och ytterligare stärka det svensk-indiska samarbetet på hälsoområdet.

– Jag är mycket stolt över att leda denna framstående delegation som representerar olika områden inom svensk hälso- och sjukvård. Nästa år firar Sverige och Indien 75 år av diplomatiska förbindelser och jag hoppas på att intensifiera vår dialog med den indiska hälso- och sjukvården ytterligare, säger delegationsledare Niclas Jacobson, enhetschef för socialdepartementets enhet för EU- och internationell samordning.

Cancervård, infektionsförebyggande, åldrande och demensvård står särskilt i fokus. Delegationsresan inleds i Mumbai med besök hos det statliga hälsoministeriet och sjukhus. I Jodhpur väntar möten hos All India Institute for Medical Sciences (AIIMS), som ingår i det statliga samarbetet inom hälso- och sjukvård mellan Sverige och Indien. Delegationen avslutar i New Delhi med studiebesök hos offentliga och privata vårdgivare samt diskussioner om hur svenska lösningar bäst kan bidra till indisk sjukvård.

– Svenska kunskaper och produkter är mycket efterfrågade i Indien. Jag ser fram emot en intensiv vecka och hoppas kunna ta vårt partnerskap med Indien många steg framåt. Vi är övertygade om att indisk-svensk samverkan kan bidra till förbättrad hälsa, i såväl Indien och i Sverige, som i resten av världen, säger Maria Helling, vd för Swecare som arrangerar resan tillsammans med Socialdepartementet och samarbetspartners.

Medicinska och farmaceutiska produkter är Sveriges näst största exportkategori, klart större än traditionella svenska exportgrenar som skogsprodukter och järn- och stålprodukter, detta visar SCB:s exportstatistik för 2021. Svenska hälsoföretag är sedan decennier väletablerade i Indien och år 2009 undertecknades ett samförståndsavtal på hälso- och sjukvårdsområdet, mellan Sveriges respektive Indiens regering.

Medverkande offentliga aktörer:
e-Hälsomyndigheten
Business Sweden
Forte
Karolinska Institutet
Karolinska Universitetssjukhuset
Läkemedelsverket
Socialstyrelsen
Sveriges ambassad i New Delhi
Sveriges generalkonsulat i Mumbai
Swecare

Medverkande företag och organisationer:
AstraZeneca
Bactiguard
Calmark Sweden
Digital Diabetes Analytics
Elekta
Envac
Getinge
Hack for Earth Foundation
Olink Proteomics
Mölnlycke
MedCardApps
Scandinavian ChemoTech
Nollvision Cancer

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>