Gravida ska erbjudas igångsättning i hemmet
Hem NYHETER Gravida ska erbjudas igångsättning i hemmet

Gravida ska erbjudas igångsättning i hemmet

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler förlossningar startar med en igångsättning vilket kan innebära en lång tid på sjukhus innan barnet föds.

Nu ska gravida i Umeå erbjudas möjligheten till igångsättning i hemmet inom ramen för studien Option – en stor nationell studie som pågår på många andra förlossningskliniker runt om i Sverige.

Nästan var fjärde förlossning startar i dag med en igångsättning, så kallad induktion, och orsakerna är många. Till exempel kan det bero på att graviditeten pågått längre än graviditetsvecka 41+0, vattenavgång utan värkar eller ett sjukdomstillstånd hos den gravida eller barnet.

– En igångsättning innebär vanligen en lång tid på sjukhus och det kan ta upp till flera dagar innan den aktiva fasen av förlossningen startar. Många upplever därför att förlossningen blir väldigt lång. De som har barn sedan tidigare kan till exempel tycka att det är jobbigt att vara borta från sina barn i flera dagar, berättar Malin Boremalm som är ST-läkare och assisterande lokalt ansvarig för studien i Umeå.

Från och med nästa vecka kommer gravida i Umeå som ska induceras att kunna erbjudas igångsättning i hemmet, så kallad heminduktion inom ramen för studien Option. Det är en nationell studie som koordineras av Snaks, svenskt nätverk för nationella kliniska studier inom obstetrik och gynekologi.

Positivt enligt tidigare studier

Syftet med studien är att undersöka vilka konsekvenser igångsättning i hemmet skulle innebära för den gravida och för barnet, upplevelsen hos den som föder och eventuell partner samt hälsoekonomiska aspekter av att få gå hem i väntan på att värkarbetet startar eller att vattnet går, allt efter noggrann kontroll på sjukhus.

I våra grannländer Finland och Danmark och även i England och Australien har gravida sedan en längre tid getts möjlighet till heminduktion.

– I mindre studier som publicerats har man sett att både vårdpersonal och den gravida upplever heminduktion som positivt. Det blir mer likt en spontan förlossningsstart där den födande oftast är hemma under den första tiden som kallas latensfasen, då livmodertappen mognar, för att sedan komma till förlossningen när den aktiva fasen startar, säger Malin Boremalm.

Vem kan delta i studien?

Friska personer med en graviditet utan komplikationer som väljer att delta i Option-studien kommer i slutet av graviditeten att bokas in för en noggrann kontroll på sjukhus. Därefter väljer man metod för igångsättning och det sker på samma sätt som på sjukhus idag, antingen med tabletter eller med en ballongkateter. Vilka som sedan fortsätter igångsättningen hemma eller på sjukhus väljs genom lottning. De som går hem har möjlighet att kontakta förlossningen dygnet runt via telefon och är hemma som mest i 24 timmar innan de kommer in för en ny kontroll.

– Om resultaten av studien visar att det är lika säkert och effektivt som att induceras på sjukhus är förhoppningen att vi ska kunna erbjuda heminduktion som en möjlighet framöver, säger Malin Boremalm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>