Årets bröstsjuksköterskor arbetar på Onkologen på Sundsvalls sjukhus
Hem NYHETER Årets bröstsjuksköterskor arbetar på Onkologen på Sundsvalls sjukhus

Årets bröstsjuksköterskor arbetar på Onkologen på Sundsvalls sjukhus

Publicerat av: Redaktionen

Christine Näslund, Susanne Söder och Helene Lind prisas för sitt engagemang och sin gedigna kunskap som skapar trygghet för patienterna och deras anhöriga.

Årets bröstsjuksköterska utses av Bröstcancerförbundet i samarbete med Sveriges 32 bröstcancerföreningar.

Helene Lind omskolade sig till sjuksköterska mitt i karriären och började hon på Onkologen i Sundsvall 2012. Hennes kollegor Christine Näslund och Susanne Söder har jobbat på avdelningen i 26 respektive 24 år. Trion prisas av patienterna för sina insatser och utses till årets bröstsjuksköterskor.

– Röster har vittnat om en utmanande tid för onkologen på Sundsvalls sjukhus. När medlemmar från olika föreningar nominerat tre kontaktsjuksköterskor från samma avdelning för insatser som bidragit till en trygg vård var valet givet. Det en fin och välförtjänt trio som tar hem Årets Bröstsjuksköterska. De ska ha all heder för sitt arbete, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet.

Mycket har hänt inom cancervården i Sundsvall. Under 90-talet fanns det sex vårdplatser och Onkologen tillhörde den kirurgiska avdelningen. Idag är Onkologen på Sundsvalls sjukhus en egen klinik som tar emot patienter från hela Jämtland och snart flyttar de till helt nya lokaler.

– Utvecklingen har varit fantastisk, idag blir de flesta friska, så var det inte tidigare! Bröstcancerföreningen har verkligen drivit på utvecklingen. Vi är en liten klinik men har mycket forskningsstudier i gång och det leder till att vi snabbt kan sätta in nya behandlingsmetoder, säger Susanne Söder, kontaktsjuksköterska.

Årets bröstsjuksköterskor har bland annat inlett initiativ för att främja patienters och närståendes välmående och behov. Susanne Söder och Christine Näslund var 2013 drivande i arbetet med att införa rehabiliteringsprogrammet Lära sig leva med cancer i Sundsvall. Att återgå till ett normalt liv är en viktig del av vården och de upplevde att många kände en stor tomhet efter behandling och medicinering. Numera erbjuds också Cancerskolan som vänder sig till patienter och närstående två gånger per år.

– Det är roligt att gå till jobbet, vi har medarbetare som är engagerade och våra patienter är fantastiska. Även om diagnoserna är slitsamma så får vi otroligt mycket tillbaka. Många gånger följer vi patienterna under lång tid och får möjlighet att utveckla fina relationer till dem och deras anhöriga, säger Christine Näslund, forskningssköterska.

Årets bröstsjuksköterska har delats ut av Bröstcancerförbundet årligen sedan 2007. Utdelningsceremoni genomförs i samband med Bröstcancerförbundets ordförandestämma den 26 november på Royal Park hotell Stockholm, i Frösundavik, Solna. Bakom utmärkelsen står Bröstcancerförbundet och Novartis.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>