Svenska sjukhus slutför framgångsrika utvärderingar av Acarix CADScorSystem som jämförts med ledande klinisk praxis för att utesluta kranskärlssjukdom.
Hem NYHETER Svenska sjukhus slutför framgångsrika utvärderingar av Acarix CADScorSystem som jämförts med ledande klinisk praxis för att utesluta kranskärlssjukdom.

Svenska sjukhus slutför framgångsrika utvärderingar av Acarix CADScorSystem som jämförts med ledande klinisk praxis för att utesluta kranskärlssjukdom.

Publicerat av: Redaktionen

Acarix AB  (“Acarix”) meddelade i dag att två stora svenska sjukhus, Kristianstad och Sunderbyn, har utvärderat CADScorSystem för att utesluta kranskärlssjukdom.

Svenska sjukhus slutför framgångsrika utvärderingar av Acarix CADScorSystem som jämförts med ledande klinisk praxis för att utesluta kranskärlssjukdom. 2Resultatet av utvärderingen är positivt jämfört med befintliga metoder och innebär en möjlighet att undvika dyra och invasiva metoder. Kristianstad kommer nu att integrera CADScorSystem i den dagliga kliniska verksamheten, medan Sunderbyn ska gå vidare till en andra utvärderingsfas med målet att införa systemet vid årsskiftet.

Centralsjukhuset Kristianstad utvärderade CADScorSystem genom att jämföra det med en väletablerad referensmetod, myokardscintigrafi. Det kliniska utfallet låg i linje med utfallen i tidigare publicerade studier för det portabla systemet. Sjukhuset planerar att börja använda CADScorSystem som en kompletterande bedömning av utvalda patienter från fjärde kvartalet 2018. Överläkare Magnus Simonsson kommenterar: ”Vi hade möjligheten att utvärdera CADScorSystem de senaste sex månaderna och vi kan glädjande nog bekräfta de lovande resultaten från tidigare publikationer. Genom att använda CADScor system kommer vi nu att kunna erbjuda våra patienter ett alternativ till det traditionella sättet att utesluta kranskärlssjukdom. Dessutom är den förväntade positiva effekten på väntelistor för utvärdering av bröstsmärta, som ofta är mycket långa, högst välkommen.”

Sunderbyn sjukhus i Luleå har under andra kvartalet slutfört den första fasen av utvärderingen av CADScorSystem.

Resultaten låg i linje med rapporterad känslighet, specificitet och negativt prediktivt värde för uteslutning av kranskärlssjukdom. Sjukhuset kommer därför under hösten att gå vidare med den andra fasen av utvärderingen, som planeras att slutföras under fjärde kvartalet. ”Utfallet av den första fasen av utvärderingen är mycket lovande. Det visar att resultaten från tidigare kliniska studier är tillförlitliga i kliniska sammanhang. Nu går vi vidare till den andra fasen för att slutföra vår lokala utvärdering. Vi ser fram emot resultaten och att införa CADScorSystem i vår dagliga, kliniska verksamhet om även den andra fasen av utvärderingen bekräftar tidigare publicerade kliniska data,” säger Kambiz Shahgaldi, Fil. dr och docent på avdelningen för klinisk fysiologi i Luleå. ”Vi är mycket nöjda med resultaten från utvärderingarna från dessa högt ansedda svenska sjukhus och förväntar oss att få ett betydande genomslag på marknaden mot slutet av året,” säger Acarix Chief Commercial Officer Per Persson.

CADScorSystem erbjuder en icke-invasiv, ultrakänslig metod för kartläggning av turbulenta flöden i kranskärlen och kranskärlsförändringar i ett portabelt system som ger en patientspecifik poäng för att bedöma patientens risk att drabbas av kranskärlssjukdom på mindre än 8 minuter. Detta ger läkarna ett snabbt förstahandsverktyg för en tidig bedömning innan ytterligare undersökningar görs med dyrare och mer invasiva metoder.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>