Sveriges första molnbaserade intranät inom offentlig sjukvård
Hem HÄLSA Sveriges första molnbaserade intranät inom offentlig sjukvård

Sveriges första molnbaserade intranät inom offentlig sjukvård

Publicerat av: Redaktionen

All vårdpersonal kan intyga att de lägger för mycket tid på administration. Baserat på SharePoint och Office 365 har C.A.G levererat Sveriges första molnbaserade intranät för offentlig sjukvård i Sverige. Lösningen har potential att bli en standard som samarbetsplattform inom Landstinget. Beställare är Landstinget Västmanland.

cagNär C.A.G fick uppdraget att leverera intranätet fanns det vissa förutsättningar som baserades på den samarbetsplattform som Landstinget Västmanland infört. En stor fördel är att lösningen är personifierad och molnbaserad. Därmed är det Sveriges första intranät inom offentlig sjukvård som är helt utvecklat i molnet.

– Med en plattform i molnet får personalen alltid tillgång till den information de behöver. När de behöver den, säger Margareta Braun, idag vice VD på C.A.G Mälardalen. Varje läkare och sjuksköterska ska när som helst kunna ta del av viktig kommunikation, på sjukhuset, hemma, på semestern, i sin mobil, läsplatta eller dator.

Digitala verktyg för dynamiska samarbeten.

Margareta förklarar vidare hur det nya intranätet på många sätt är en samhällsomvälvande lösning.

– Inom vården rör man sig hela tiden organisatoriskt, berättar Margareta. Sjuksköterskor byter avdelningar från ena veckan till den andra, läkare byter skift och personal kommer och går. Det kräver en dynamisk lösning som utgår från varje enskild medarbetares behov av information och som river hierarkier. Ingen kommunikation mellan läkare och sjuksköterskor ska behöva gå förlorad.

Linda Swärd, ansvarig för offentlig sektor på Microsoft intygar att tekniken ger nya möjligheter för Landstingets personal att samarbeta, förstå och kunna fatta beslut snabbare:

– Intranätet är byggt på Office365 och SharePoint Online, berättar Linda. Och med det nya intranätet kan du personifiera din digitala arbetsplats i en automatiserad process som har koll på behörighet och på vem som kommer åt olika webbplatser. Flera funktioner är direkt integrerade med Office 365, vilket gör att plattformen kan byggas ut och användas strategiskt för kommunikation och samarbete för hela landstinget.

Ny standard för intranät inom svensk sjukvård?

Nu väntar arbetet med att få fler landsting att inse värdet av den nya samarbetsplattformen.

– Landstinget Västmanland är först ut med ett molnbaserat intranät och tar ledartröjan vad gäller digitaliseringen inom offentlig sjukvård, säger Linda Swärd. Vår förhoppning är att skapa en standard för digitaliseringen av alla landsting och regioner.

En utmaning som Margareta på C.A.G Mälardalen ser fram emot.

– Jag reser gärna land och rike runt för att förklara plattformens storhet, avslutar Margareta.

C.A.G är en expansiv koncern inom IT-konsulting specialiserat inom ledning, utveckling och drift. Koncernen bildades 2005 och består idag av 6 dotterbolag och över 200 specialistkonsulter med kontor i Stockholm och Västerås. Huvudkontoret finns vid Kungsbroplan i centrala Stockholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>