Hem NYHETER Swedfunds investering skapar nya möjligheter för indisk sjukvård

Swedfunds investering skapar nya möjligheter för indisk sjukvård

Publicerat av: Redaktionen

Utvecklingsländers infrastruktur för sjukvård är ofta bristfällig och trycket på sjukvårdsanläggningar ökar kraftigt när Covid-19-viruset sprider sig.

Swedfunds investering skapar nya möjligheter för indisk sjukvård 3Statens utvecklingsfinansiär Swedfund investerar i den indiska fonden HealthQuad II som riktar sig mot unga företag inom hälsosektorn, för att ge fler människor tillgång till vård och skapa långvariga positiva effekter.

Indien stod redan innan pandemin inför många hälso- och sjukvårdsutmaningar när det gäller tillgänglighet, priser som patienter inte har råd med samt kvalitet och effektivitet.

När det gäller täckningsgraden av läkare och sjuksköterskor samt sjukhussängar ligger Indien efter med 20% respektive 70% procent baserat på Världshälsoorganisationens (WHO) standarder. Swedfunds investering i HealthQuad bidrar till att skapa nya möjligheter för innovativa hälso- och sjukvårdslösningar för den stora och växande befolkningen i Indien under en tid när det behövs som mest.

– Många länder befinner sig i en svår situation och vår roll som utvecklingsfinansiär är nu viktigare än någonsin. Det känns mycket bra att kunna stödja HealthQuad i deras uppdrag att påverka och tillhandahålla vårdlösningar för den växande indiska befolkningen. Det är särskilt viktigt nu att snabbt öka tillgängligheten till vård genom att hitta nya lösningar och affärsmodeller. Ett sådant exempel är HealthQuads investering i Medikabazaar, en inköpsplattform som bidrar till ökad tillgänglighet till medicinsk utrustning och lägre priser samt ökad transparens i upphandlingsprocesser, säger Maria Håkansson, VD på Swedfund.

Enligt OECD är Indiens utgifter per capita för hälso-och sjukvård låg och utgör 4% av GDP jämfört med 6% i Kina och 17,1% i USA (siffror från 2017). Under nästa årtionde behövs innovativa lösningar för att den indiska sjukvården ska kunna ta klivet till att erbjuda kvalitativ vård till en överkomlig kostnad.

Swedfund investerar i HealthQuad II tillsammans med Ackermans & van Haaren och Small Industries Development Bank of India (SIDBI) för att möjliggöra för fonden att fortsättningsvis investera i unga bolag som skapar innovativa lösningar och som har potential att förändra hälso- och sjukvårdssystemet i Indien och andra utvecklingsländer.

HealthQuad II är en indisk fondförvaltare som skapar nya möjligheter inom hälsovård. Fonden backas upp av Quadria Capital (en ledande Private Equity-fond inom hälsa i Asien).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>