Välfärdsteknik Tema i – Äldre i Centrum
Hem HÄLSA Välfärdsteknik Tema i – Äldre i Centrum

Välfärdsteknik Tema i – Äldre i Centrum

Publicerat av: Redaktionen

Alltfler äldre använder digitala hjälpmedel och välfärdsteknik är ett växande forskningsområde.

En viktig fråga är balansen mellan att tekniken å ena sidan kan hjälpa äldre att bli mer oberoende, å andra sidan kan innebära integritetsintrång och minskad mänsklig kontakt. Socialstyrelsen Välfärdsteknik Tema i - Äldre i Centrum 2definition av välfärdsteknik är: digital teknik som syftar till trygghet, aktivitet, delaktighet eller självständighet för den som har eller riskerar att få en funktionsnedsättning. Enligt definitionen kan tekniken användas av personen själv, personal eller någon i personens närhet.

Den kan ges som bistånd, förskrivas som hjälpmedel eller köpas på konsumentmarknaden. Exempel på välfärdsteknik är digitala trygghetslarm, tillsyn via kamera och sensorer för påminnelser samt olika typer av appar, men också olika slags robotteknik – allt ifrån automatiska duschar och självspolande toaletter till matningsrobotar och elektroniska husdjur. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, lyfter bland annat fram digitalisering och välfärdsteknik som lösningen på att färre anställda i framtiden kommer att ta hand om fler äldre personer. I det nya numret av Äldre i Centrum kan du läsa mer om det senaste inom välfärdsteknikens användningsområden samt om för- och nackdelar.

I tidskriften intervjuas bland andra ”Den ofrivillige akademikern”, Yngve Gustafson, överläkare och professor vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet, som blivit ett känt ansikte genom tv-serierna ”Sveriges bästa äldreboende” och ”Sveriges bästa hemtjänst”. Hans drivkraft är att bidra till en bättre vård för gamla och sjuka. Yngve Gustavsson tror att lösningen på kvalitetsbristerna i vården av äldre personer handlar om att se hela människan och arbeta i team

– Det handlar inte om enskilda åtgärder, men vi måste veta vilka de viktiga enstaka vårdåtgärderna i helheten är.

Yngve Gustafson försöker aktivt föra ut de slutsatser han drar från sin forskning genom föreläsningar och även genom att medverka i TV, bland annat genom att visa på vinsterna med en aktiv rehabiliterande vård:

– Om man skulle tillämpa den forskning vi och andra har gjort inom akutsjukvården skulle man kunna reducera vårdkostnaderna med upp till 30 procent, genom att förhindra trycksår, fallolyckor, onödiga infektioner – och inte minst cerebrala komplikationer av läkemedelsbiverkningar.

I detta nummer kan du också läsa om användningen av vårdhundar, aktuella avhandlingar – bland annat en ny avhandling om smärta och rörelserädsla hos äldre och hur den kan avhjälpas, ta del av lästips och färska rön från äldreforskningen med mera.

Trevlig läsning!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>